5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!

1. Optimoi kalusto

Matkakuvaaminen usein tarkoittaa paljon askelia ja siirtymisiä paikasta toiseen: keveys on siis valttia. Olen myös huomannut, että kynnys lähteä kuvaamaan on pienempi, kun kalusto on yksinkertainen ja kevyt paketti. Itse käytän Canon 5D Mark IV -runkoa ja kahden linssin taktiikkaa. Matkoilla yleensä käytössäni on 16-35mm f/4 IS -zoom ja 24-105 mm f /4 IS -zoom. Yli viikon reissussa tämäkin kalusto muuttuu aika raskaaksi ja seuraavaksi päivitän kaluston kevyempään R-mallistoon. Tällä hetkellä mukana taskussa on myös Sony Rx100 IV yllättävien kuvaustilanteiden varallle.

Ota huomioon kaluston valinnassa se, missä ja mitä kuvat. Itselleni Canon on työjuhta, joka toimii aina, mutta en ottaisi sitä mukaan esimerkiksi kaupunkilomareissulle. Jos taas kuvat haastavissa olosuhteissa, isommasta koosta ja akusta ei ole haittaa.

Fotonordicin osaavan väki osaa varmasti auttaa sinua tässä! Muista myös ottaa kalusto täydellisesti haltuun ennen reissua, niin pystyt reagoimaan tuleviin kuvaustilanteisiin.

2. Ota päivästä kaikki irti

Ennen reissua tutkin yleensä tulevat lokaatiot ja tarkistan sään. Jos kuvaan valtameren rannalla, saatan myös tarkistaa vuoroveden vaihtelun.

Reissun päällä herään aikaisin ja kuvan myöhään. Päivän aikana on karkeasti jaettuna ainakin viisi eri valo-olosuhdetta: Aamuaurinko, päivänvalo, auringonlasku, sininen hetki ja yö. Nämä kaikki kannattaa hyödyntää, jolloin materiaaliakin syntyy paljon ja monipuolisesti.

Kuvan myös sateella: kahvilat, ravintolat, ja arkkitehtuuri ovat täydellisiä kuvauskohteita huonolla säällä. Hienossa luontokohteessa sade tuo vain lisää tunnelmaa kuvaan, joten ei muuta kuin sadetakkia päälle! Esimerkkejä kuvista, jotka on otettu kirkkaassa päivänvalossa löytyy lisää sivuiltani www.teppotirkkonen.com/advertising. Nämä ovat kuvia Aasian ja Etelä-Euroopan toimeksiantomatkoilta.

3. 50/50-sääntö

Tämä on yksinkertainen sääntö, jonka omaksuin muutamia vuosia sitten, enkä sen jälkeen ole pettynyt heikkoon kuvasaaliiseen reissun jälkeen. Kuvaan matkoilla 50 % laajoja informatiivisempi kuvia, esimerkiksi maisemia, ja toiset 50 % tiukemmin rajattuja yksityiskohtia kuten esimerkiksi ruokaa ja lokaation liittyviä yksityiskohtia.

Näin ollen matkan jälkeen käytettäviä kuvia eri käyttökohteisiin on varmasti ja tarinankerronta onnistuu kuvasarjojen avulla paremmin.

Saman säännön voi myös soveltaa pysty- ja vaaka kuviin.

4. Onnistuneen kuvan salaisuus

Matkakuvaaminen vaatii avoimuutta ja jatkuvaa ympäristön havainnointia. Parhaat kuvani ovatkin usein syntyneet olosuhteiden ja taianomaisen sattuman tuloksena. Vielä useammin on kuitenkin kyse siitä, että pysähdyn ja kyseenalaistan oman kuvani. En siis koskaan tyydy ensimmäiseen ruutuun vaan kysyn itseltäni: ”Miten voin vielä parantaa tätä kuvaa tai viedä sen uudelle tasolle?”

5. Arkisto ja printtaaminen

Matkoilta saatu kuvamateriaali on kallisarvoista ja suosittelenkin arkistoimaan kuvat kovalevylle jo reissun aikana tai viimeistään kotona. Tarkoitan siis sitä että kuvat ovat tässä vaiheessa jo kahdella erillisellä kovalevylle. Muista myös lisätä metadata tiedot ja tägit kuviin niin löydät ne nopeasti myöhemmin.

Suosittelen myös kuvien printtaamista. Kuva herää eloon, kun printataan ja matkakuvan taustalla on aina tarina. Usein jo itse matka kohteeseen on jännittävä ja täynnä käänteitä. Miksei siis tulostaa omia kuvia, vaikka lahjaksi ja iloksi toiselle? Seinillä olevat kuvat herättävät aina hyviä keskusteluja vieraiden kanssa! Nykyiset A3 tulostimet tekevät tosi hyvää jälkeä myös, eikä hinta huimaa päätä.

Onnea seuraavaan matkaan!

www.teppotirkkonen.com
IG: @Teppotirkkonen
Facebook: www.facebook.com/teppotirkkonenphotography

22.9.2022

Fotonordicilla tapahtuu!

Täältä näet Fotonordicin tulevat tapahtumat, livet ja photowalkit. Järjestämme kuvaustapahtumia taitavien valokuvaajien kanssa ympäri vuoden niin Oulun alueella kuin pääkaupunkiseudullakin. Tapahtumat sopivat niin aloittelijoille kuin pitempään kuvanneille, jotka haluavat saada uutta inspiraatiota ja näkökulmaa kuvaamiseen!
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
17.5.2022

Fotonordicin Messujen MESSUT 11.6.2022

Fotonordic järjestää ensimmäisenä näillä leveyspiireillä kaikkien kuvaajien tapahtuman, eli Messujen MESSUT.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä