Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.

Dronemarkkinoita jo pitkään hallinnut DJI on päivittänyt mallejaan viime vuosina varsin maltilliseen tahtiin. Esimerkiksi Phantom-perheen kamera ei ole pääpiirteiltään juurikaan muuttunut vuosien saatossa, josta osin voidaan syyttää kilpailun puutetta. Tekniset ominaisuudet toki ovat päivittyneet matkan varrella mutta kuvanlaadullisesti ei suuria hyppäyksiä ole tehty. 

Sama koskee myös Mavic-linjaa; Mavic1 ilmestyessään tarjosi kompaktin kuljetuskoon, mutta kuvanlaatu jäi silloisen Phantom4 ja Phantom 4 Pro:n jalkoihin. 2018 julkaistu Mavic 2 päivitti kennoa, toi mukanaan hieman paremman kuvanlaadun sekä still- että videokuvaukseen moninaisine lisukkeineen. Kennon pysyessä edelleenkin tuumaisena ei ratkaisevaa kuvanlaadullista harppausta vieläkään tehty. 

Mavic 3:sta ei pahemmin huhuja liikkunut ja DJI julkaisi hieman puskista Mavic 3:en tänä syksynä. Paperilla tuore M3 näyttää varsin maukkaalta paketilta: Suurempi MFT-kenno, selkeästi pidempi lentoaika ja nippu päivitettyjä ominaisuuksia. Onko lupauksille katetta?

Käyttöönotto

Paketti auki ja kopteri lentoon ja sillä selvä? No ei aivan, vaikka DJI on tehnyt käyttöönotosta suoraviivaisen. Mukana tulevaan käyttöönottoläpyskään kannattaa perehtyä, mikäli dronet eivät ole entuudestaan tuttuja. Mutta pääpiirteittäin proseduuri menee siten, että ensin aku(t) ja kaukosäädin lataukseen. Kumpainenkin latautuu usb-c-liittimen kautta, joten tässä on tapahtunut selkeätä kehitystä. Enää ei tarvita erillistä auto- ja verkkovirtalaturia. Maastossa akkujen lataaminen on myös tätä myöten helpottunut, kun akun saa ladattua kopterin usb-c-liittimen kautta vaikkapa varavirtalähteestä.

Aiemmat Mavicit ja Phantomit käyttivät DJI GO4-sovellusta kauko-ohjaimen kaverina. Mavic3:ssa on siirrytty pienempien kuluttajalaitteiden tapaan DJI Fly Appiin. Sovellusta ei löydy enää ainakaan Googlen Play Storesta, vaan se on ladattava DJI:n omalta saitilta; miksiköhän näin? DJI Fly:n käytöstä lisää myöhemmin jutussa. Sovelluksen käyttöönoton yhteydessä luodaan oma käyttäjätunnus DJI:n järjestelmiin, johon omat dronet liitetään mm. lentodatan seurantaa varten. Myös mahdollisuutta rekisteröidä oma laite DJI Care Refreshin piiriin tarjotaan käyttöönoton yhteydessä (jatkotakuu, laitevaihdot yms. onnettomuuksien varalta).

Ensimmäiset Mavic 3:et saatiin Suomeen marraskuun loppupuolella ja tähän mennessä itse DJI Fly appista on tullut kolme uutta versiota; samoin itse dronen softa on päivittynyt pariin kertaan. DJI:n alunperin kaikkia lupaamia ominaisuuksia ei ollut tarjolla heti, vaan ne ilmestyvät sovelluspäivitysten myötä. Ja kun kyseessä on tuore laite on myös sovelluspuolen vikoja korjailtu.

Näyttäisi siltä, että dronevalmistajat ja DJI ovat joutuneet muuttamaan tuotelinjojaan uusien drone-säännösten myötä. Mavic3 astuu selkeästi pykälää ylemmäs aiemmasta tuotepositiostaan; tästä kertovat sekä ominaisuudet että hinta. Mielenkiintoista nähdä on Phantom- ja Inspire-linjat kuopattu tämän myötä lopullisesti.

Käytönaikaisia huomioita

Lentokuntoon laitto tapahtuu nopeasti; potkuriaisojen avaamisen jälkeen droneen ja kaukosäätimeen virrat päälle. Sikäli kun käyttäjä on antanut luvan DJI Fly -sovelluksen käynnistykseen, niin sekin starttaa automaattisesti. Hetki odottelua, että drone löytää riittävän määrän gps-satelliitteja ja dronen voi nostaa ilmaan. Ympäristöä havainnoiva automatiikka (Obstacle avoidance) on oletuksena päällä. Samoin lähistön ilmatilasta ja muista lentolaitteista ilmoittava AirSense.

Itse lentäminen ja kopterin hallinta ei poikkea aiemmista DJI:n laitteista.

Kamera, kuvanlaatu ja huomiota kuvankäsittelyssä

Suuremman kennokoon myötä on kuvanlaadussa tapahtunut selkeä hyppäys. Pikselimäärä on säilynyt samana kuin aiemmin mutta detaljeja kenno tallentaa paremmalla terävyydellä kuin esimerkiksi Mavic2 Pro.

Lens flarea esiintyy aiempien DJI:n koptereiden tapaan vaihtelevasti; vastavalo tuottaa vaihtelevia heijastuksia. Toivottavasti tähän saadaan korjausta, kun suodinvalmistajat tuovat omia ND/PL-suotimia myyntiin.

Uutuutena mukana on myös ½ tuuman kennolla varustettu telezoom, jonka oletuspolttoväli vastaa 168mm optiikkaa. Tele ei kuvanlaadulla loista, vaan enemmänkin sopii kohteiden etsimiseen kesken lennon.

Kuvankäsittelyyn parempi kuvanlaatu tuo helpotusta; isompi kenno kohisee vähemmän, tuottaa terävämpää jälkeä ja dynamiikkaa löytyy selkeästi enemmän. Ainakin oman käytön kannalta tärkein ominaisuus, kuvanlaatu, on siis parantunut. Joiltain osin editissä tarvii siis tehdä vähemmän kuvanlaadullista korjausta. Toki parannettavaaa aina jää, olkoon se tässä tapauksessa reunapiirto.

Tuotekuvat

Mallikuvia / videot

Hyvää

  • Still-kuvien laatu
  • Videon laatu
  • Parantunut lentoaika
  • Usb-c-laturi
  • Kompakti kauko-ohjain
  • Fly more -kitti

Huonoa

  • Muistikortin vaihto hankalahko akun ollessa kiinnitettynä
  • Kömpelö ”kuonokoppa”
  • Edistyneet seurantatoiminnot osin keskeneräisiä

Yhteenveto

Pitkälle on tultu siitä kun DJI 2015 liitti kameran kiinteästi ensimmäiseen Phantomiin. Käyttöönotto on helpottunut ja parantunut kuvanlaatu on selkeä hyppäys aiempiin malleihin. Ainakin näin elinkaaren alkuvaiheessa päivittyvä softa takaa sen, että mahdollisia bugeja korjataan nopeasti.

Linkit:

DJI Mavic 3 Specsheet

Jälleenmyyjä Skandinaviassa

www.petripuurunen.com

IG: @petripuurunen



22.9.2022

Fotonordicilla tapahtuu!

Täältä näet Fotonordicin tulevat tapahtumat, livet ja photowalkit. Järjestämme kuvaustapahtumia taitavien valokuvaajien kanssa ympäri vuoden niin Oulun alueella kuin pääkaupunkiseudullakin. Tapahtumat sopivat niin aloittelijoille kuin pitempään kuvanneille, jotka haluavat saada uutta inspiraatiota ja näkökulmaa kuvaamiseen!
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
17.5.2022

Fotonordicin Messujen MESSUT 11.6.2022

Fotonordic järjestää ensimmäisenä näillä leveyspiireillä kaikkien kuvaajien tapahtuman, eli Messujen MESSUT.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä