Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.

Talvi on yhtä lailla valokuvauksen kulta-aikaa kuin muutkin vuodenajat. Monien mielestä jopa se kaikken kuvauksellisin ajanjakso. Pakkaspäivän pastelliset sävyt, talven eläimet, taivaan ilmiöt, tykkylumiset puut ja höyryävät vedet inspiroivat magiallaan. Kuvaajalta kylmä ja pimeä kausi vaatii kuitenkin hieman enemmän valmistautumista.

Kuvaaminen vie monesti mukanaan ja ajantaju katoaa. Kannattaa kuitenkin kuunnella kehoaan, ettei kylmyys pääse yllättämään. Pukeutumisessa kannattaa suosia kerrospukeutumista ja laadukkaita vaatteita. Erityisesti käsien lämmöstä täytyy pitää huolta.

Perinteinen ratkaisu on laittaa paksujen rukkasten tai nahkahanskojen alle ohuet sormikkaat, joiden kanssa kameran operoiminen onnistuu. Säädöt voi tehdä pelkät sormikkaat kädessä ja lämpöä saa kerroksista. Vielä parempi vaihtoehto on hankkia erityiset kuvaushanskat, joista löytyy nykyään hyvin valinnanvaraa erilaisiin olosuhteisiin.

Tärkeitä huomioita kaluston suhteen

Kosteuden kondensoituminen rungon ja objektiivien sisään muodostuu ongelmaksi, kun laitteet tuo pakkasesta sisälle. Älä siis koskaan tuo laitteita suojatta lämpöön, vaan anna niiden tasata lämpöä kamerarepussa tai -laukussa vähintään parin tunnin ajan. Jos kuvauksen otoksien on kiire päästä valikoimaan, ota muistikortit pois jo ulkona.

Sama toimii toiseen suuntaan. Kuvauskaluston voi totuttaa kylmempään ilmaan viemällä sen ennen kuvaamista esimerkiksi auton takakonttiin tasaamaan lämpöä. Tällä vältetään se, että pakkasessa lumi sulaisi ilmaa lämpimämpään kameraan tai objektiiviin ja jäätyisi sitten kiinni viiletessään. Sama kikka auttaa välttämään kylmän mahdollisesti aiheuttamaa huurtumista etulinssiin. Lisäkeinona suosittelen lämmitinpannan käyttämistä.

Jos objektiiviin tulee lunta, älä koskaan puhalla sitä pois, sillä hengitys jäätyy linssiin. Sen sijaan käytä käsipuhallinta tai puhdistusharjaa. Kostean lumen tai loskan voi pyyhkiä kuivalla puhdistusliinalla.

Kylmä ilma laittaa erityisesti akut koville ja ne kannattaa pitää lämpimässä niin pitkään kuin mahdollista. Hyvä idea onkin tarkistaa aina, että akut ovat täynnä ja pitää vielä mukana vara-akkuja. Akkua kannattaa myös vaihtaa välillä ja laittaa käytössä ollut (povi)taskuun tai hanskan sisään lämpenemään. Lämmetessään pakkasen syömä varaus hieman palautuu ja kuvaus voi jatkua pidempään. Myös tässä on lämmitinpannasta paljon apua.

Tukea jalustasta, hyötyä suotimista

Hyvä jalusta on kuvaajan paras kaveri, erityisesti käsien täristessä kylmässä. Jalustoista hiilikuituiset ovat pakkasella mukavampia käyttää, sillä ne eivät johda kylmää yhtä tehokkaasti kuin alumiiniset. Onpa ne vielä kevyämpiäkin. Jotta tuki olisi liukkaallakin mahdollisimman hyvä, kannattaa myös harkita sellaisia malleja, joissa tulee mukana jääpiikit tai ne saa lisäosana.

Suotimille on paikkansa myös talvikuvaajan kalustossa. Aurinkoisten hankien kirkkaudessa ND-suotimet tulevat tarpeen - säätö-ND on jokaisen videokuvaajan vakiovaruste. Harmaasuotimien avulla saa myös lumisateessa pitkiä valotuksia, jolloin pyry ei näytä kuvissa sateelta ja otoksista tulee mystisen sumuisia. Valosaastesuodin on tähti- ja yökuvaajan ystävä vähentämällä keinovalon aiheuttamia epätoivottuja sävyjä kuvissa.

Vielä pari vinkkiä parempiin otoksiin

Lumisessa maisemassa automatiikka ei ole kaikkein paras ystävä. Kuvista tulee monesti harmaita ja sävyistä vääränlaisia, kun kamera ei osaa tulkita talvisia olosuhteita. Kannattaakin käyttää valkotasapainon ja valotuksen säätämiseen käsisäätöjä. Valotuksen voi toki pitää myös automatiikalla, mutta silloin on hyvä ruuvata valotuksen korjaus plussan puolelle - usein jo +1 EV piisaa. Vielä parempi vaihtoehto on haarukoida valotusta ja ottaa kuvat RAW:na.

Kokeile käyttää lumisateessa salamaa, niin saat upeat valopallot näkyviin. Värikalvoja käyttämällä voit värjätä lumisateen mieleiseksi.

Lisävalaistus on paikallaan myös makrokuvissa, kun kuvataan esimerkiksi jäämuodostelmia. Pieni LED-paneeli on oiva lisä yksityiskohtien korostamiseen. RGB-valolla saat luotua upeita tunnelmia. Toimii myös apuvalona pimeässä tarkentaessa.

Vastasatanut puhdas lumi on kaunis elementti maisemakuvassa, mutta kengänjäljet pilaavat sen helposti. Suunnittele siis kuvauspaikat ja reitit niille valmiiksi ja näin voit välttää ylimääräiset jäljet kuvassa.

22.9.2022

Fotonordicilla tapahtuu!

Täältä näet Fotonordicin tulevat tapahtumat, livet ja photowalkit. Järjestämme kuvaustapahtumia taitavien valokuvaajien kanssa ympäri vuoden niin Oulun alueella kuin pääkaupunkiseudullakin. Tapahtumat sopivat niin aloittelijoille kuin pitempään kuvanneille, jotka haluavat saada uutta inspiraatiota ja näkökulmaa kuvaamiseen!
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
17.5.2022

Fotonordicin Messujen MESSUT 11.6.2022

Fotonordic järjestää ensimmäisenä näillä leveyspiireillä kaikkien kuvaajien tapahtuman, eli Messujen MESSUT.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä