Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.

Syksyllä julkaistu A7IV on suoraa jatkumoa menestyneelle ja kunniamainintoja keränneelle A7III-rungolle. A7III on edelleenkin varsin yleispätevä työkalu moneen lähtöön eikä ikä varsinaisesti vielä paina. Tuores A7IV parantelee jo olemassa olevia ominaisuuksia tuoden myös jotain uutta.

Tarkempaa speksilistaa en lähde luettelemaan; jutussa enemmänkin omia havaintoja parin kuukauden kokemuksen perusteella.

Ominaisuuksista 

Pelkkiä speksejä katsoessa selkein parannus on isompi, 33Mpix BSI Cmos-kenno, (A7III 24Mpix). Valmistajan lupaama dynaaminen toistoalue on lähes identtinen aiemman A7III:n kanssa mutta kasvanut kuvakoko toki tuo muokkausvaraa. Tiedostokoko on tätä myöten hieman suurempi. Raw-tiedostojen pakkausmuotona on mahdollista käyttää häviötöntä pakkausta; tällöin fileillä kokoa noin 34 megatavua (pakkaamaton n. 60Mt). Suurempia sarjoja tai timelapseja ottaessa tästä on etua eikä kortit täyty välittömästi. 

Sonya on moitittu vuosien saatossa runkojen ergonomista tai sen puutteesta. Kameran ensi kertaa käteen ottaessa havainto on että tässähän on jotain tuttua! A7IV:n runko on mitoiltaan identtinen rIV:n kanssa; mittoja on tullut lisää hieman joka suuntaan, selkeiten tämä näkyy kasvaneessa kahvassa joka tarjoaa parempaa otetta isommallekin lapiokouralle.

Uutta on myös kääntyvä näyttö joka pyörii aiemmasta poiketen vaaka- ja pystyakselinsa ympäri. Kameran etupuolelle kääntyvää näyttöä arvostanevat vloggarit; ”piiloon” kääntyvää ja näin ollein kolhuilta suojassa pysyvää näyttöä esimerkiksi luontokuvaajat tai muut rankempaa käyttöä miettivät käyttäjät. Miksei myös matoperspektiivistä kuvatessa siitä on hyötyä. Ainoa varsinainen ongelma tuli vastaan kun ruuvailin L-raudan kiinni kameraan. Kääntyvä näyttö ei nyt enää kääntyile joka suuntaan. Noh, eiköhän joku varustevalmistaja tämäkin puutteen pian korjaa; ellei sitten sopivaa L-rautaa löydy jo Fotonordicin hyllystä.

Käyttöliittymä on kokenut suuren muutoksen sitten edeltäjiensä. Uutta intuitiivista valikkoa on helppo pyöritellä ja toiminnot löytyvät loogista paikoista. Toiminnot on ryhmitelty pääkohtien mukaan ja tarvittaessa kameran takapaneelin roskakori-nappi antaa lisäinfoa toiminnoille. Sikäli kun on omia useasti käytettyjä toimintoja alkaa kertymään voi niitä niputtaa ”MyMenu”-valikoihin tai mm. rungon neljään kustomoitavaan C-nappiin.

Tarkennuksesta 

A7IV tarjoaa normaalien tarkennusmoodien (kerta, jatkuva, koko kuva-ala, vyöhyke, spot, highlights) lisäksi myös silmätarkennuksen jolle on vielä erikseen säädettävissä joko ihminen, eläin tai lintu. Kahteen ensimainittuun olen törmännyt kameran ollessa käsissä ja voin todeta että toimii. Lintuja varmaan myös jossain vaiheessa vastaan tulee, se jääköön vielä odottamaan testiä. Kamera löytää ihmisen kasvot ja silmän tarkentaen nopeasti ilman harhailuja tai linssin sahausta. Valon vähäisyyskään ei tuntunut juurikaan huonontavan tilannetta, kunhan vain kasvoissa on jotain kontrastieroja joihin tarkennus pystyy tarttumaan.

Kuvanlaatu ja huomiota kuvankäsittelyssä

Omat kuvailut rungolla ovat pääosin olleet yökuvausta luonnossa sekaan mahtuen pari studiosessiota.

Aiempien Sonyjen tapaan kuvanlaadussa ei ole moitittavaa. Dynamiikkaa löytyy mittauksien mukaan 12 aukkoa (ISO100) ja säädettävyyttä kuvatiedostoissa on sen mukaisesti. Kohinaa on korkeammilla herkkyyksillä kuten asiaan kuuluu mutta parannusta aiempaan tässäkin on tapahtunut. Maltillinen terävöinti ja kevyt kohinanpoisto tuottavat laadukasta jälkeä. Varsin mainio laitos myös näiltä osin. 

Video-ominaisuudet

Videopuolen ominaisuuksista päivittyneinä ominaisuuksina mainittakoon nykyään jo lähes standardi 4k30p ja 4k60p (crop 1.5x). Mukaan on ympätty videotuotantoa helpottamaan 10bit s-log2 ja s-log3 moodit. Videokuvaukselle ei varsinaista maksimikestoa ole; kuvaa niin kauan kuin kortille mahtuu tai akku kestää. Kamera ei tunnu edes kuumenevan eli asbesti-kinttaita ei tarvita.

Live streaming-ominaisuus usb:n kautta on helppokäyttöinen; usb-piuha kiinni Mäkkiin tai Windows-koneeseen ja Sonyn Imaging Edge-softa käyntiin. Testattu ja toimii – ehkä käyttöäkin sille keksin jossain vaiheessa.

Mallikuvia


Hyvää

  • ”Jack of all trades”, monitoimityökalu!
  • parantunut ergonomia
  • kääntyvä näyttö
  • kuvanlaatu
  • uusi käyttöliittymä
  • hinta/laatusuhde

Huonoa / Parannettavaa

No näitä kyllä saa hakemalla hakea :) Mutta jos toivoa saa niin bulb-valotukselle oma laskuri näyttöön.

Petri Puurunen

IG: @petripuurunen

petripuurunen.com

17.5.2022

Fotonordicin Messujen MESSUT 11.6.2022

Fotonordic järjestää ensimmäisenä näillä leveyspiireillä kaikkien kuvaajien tapahtuman, eli Messujen MESSUT.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä