Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.

HUOM! Tekstin loppuun lisätty päivitys, jossa Tuomas sai myyntiversiot näistä objektiiveista testiin pidemmäksi aikaa!

Sigma on lopultakin julkaissut ensimmäiset prime-objektiivit Fujifilm X-mountille. Kyseessä on siis samainen kehuttu trio, joka on aiemmin julkaistu monille muillekin kameramerkeille yhteensopivina (Sony E, Canon EF-M, MFT, L-mount):

Sigma 16mm f1.4 DC DN C
Sigma 30mm f1.4 DC DN C
Sigma 56mm f1.4 DC DN C

Kokonsa puolesta trion pienin on 56mm f1.4. Objektiivi on miellyttävän kompakti, 66,5mm x 59,8mm - istuu siis hyvin myös pienempien Fuji-runkojen kärkeen, eikä 280g paino ole todellakaan liikaa. 30mm f1.4 on puolestaan kevyin 275g painollaan, pituutta on hieman enemmän, tarkat mitat ovat 64,8mm x 73,6mm. Tuhdein on 16mm f1.4, joka painaa 405g ja omaa 72,2mm x 92,6mm mitat. Suodinkierre ei ole sama kaikissa (52, 55 ja 67, joten valitettavasti mahdolliset filtterit pitää hankkia jokaiseen erikseen tai adapterin kera.

Objektiivien valovoima on tuhti f1.4 ja Fujifilmin APS-C 1,5x croppikertoimen myötä kinovastaavuus on siis 24mm, 45mm ja 84mm. Hyvän valovoiman ansiosta kuvatessa 1/125 tai 1/250 suljinajoilla öisillä kaduilla, on ISO 1600-3200 jo varsin riittävä.

Testasin objektiiveja Fujifilm X-T4 -kameran kanssa yhden iltapäivän ja illan ajan, joten tässä kirjoituksessa on tosiaankin vain ensitunnelmat ja yleistä alkufiilistelyä. Olen pitkälti katuvalokuvaaja ja testasin objektiiveja juurikin siinä käytössä. Sigmoissa ei ollut vielä valmista firmwarea, joka toki huhtikuussa objektiivien kauppoihin saapuessa niistä löytyy. Puolivalmis firmware tuntui vaikuttavan erityisesti jatkuvaan automaattitarkennukseen, joka häröili toisinaan omiaan jonkun verran. Ongelman suuruus vähän vaihteli objektiivien välillä, mutta oli jokaisen kohdalla silti vähän häiritsevä. Asiaan on lupailtu parannusta ja varmaankin saan testiin objektiivit valmiin firmwaren kanssa myöhemmin keväällä.

Myös yksittäistarkennuksessa oli pientä hakemista hetkittäin, erityisesti hämärän laskeuduttua. Aufomaattitarkennus oli osuessaan kuitenkin melko ripeä jo tässä vaiheessa, mutta huomasin heijastuksen kautta kuvattaessa Sigmojen hämmentyvän Fujin natiiviprimejä enemmän. Videon kanssa en näitä ehtinyt testaamaan.

Huomionarvoista on aukkorenkaan puute. Siinä missä Fujin omissa ja vaikkapa aiemmin testaamissani Viltroxin objektiiveissä tämä löytyy, pitää Sigman aukkoa säätää kameran omasta etu- tai takarullanapista. Tämä on toki muilla kameramerkeillä tuttua hommaa, mutta Fujistit voivat olla tässä suhteessa nirsompia. Napit ovat kyllä hyvin kustomoitavissa lähes kaikissa Fujin kameroissa, mutta esimerkiksi viime vuonna julkaistun XE4:n kohdalla tästä tulee kömpelömpää, sillä kameran takarullanappi unohtui suunnittelupöydälle.

Objektiiveissä on jonkinasteinen roiskesuojaus ja ainakin vähän suojaava kumirengastiiviste löytyy kiinnityspäästä. Tarkempaa tietoa ei suojauksen tasosta ollut saatavilla, mutta sopivasti testipäivälle saatiin välillä viheliäisen märkää räntäsadetta ja sen Sigmat kestivät hyvin. Rankalle kaatosateelle en ilman sateenvarjoa uskaltaisi muutenkaan kuvauskalustoani altistaa kuin pakkotilanteessa, vaikka olisi minkälainen suojaus.

Laajin, 16mm polttoväli tuntuu katukuvauksessa ehkä hieman liian laajalta, ellei sitten kuvauspaikka ole erittäin ahdas ja/tai täynnä ihmisiä (metro, kapeat kujat, torit tms). Kaupunkimaisemien kuvailuun tämä polttoväli on mainio, toki kannattaa muistaa, että varsinkin yöaikaan täydellä aukolla kuvatessa voi reunoissa olla pientä pehmentymää (ei kuitenkaan häiritsevyyteen asti).

30mm polttoväli tuntui omaan käyttööni parhaimmalta - ei liian laaja eikä liian tiukka rajaus. Tosin, omistan jo Fujifilm 33mm f1.4 objektiivin, joka lyö tämän ihan jokaisella mittarilla, paitsi painon ja hinnan suhteen: Sigma on selvästi kevyempi ja puolet halvempi. Budjetin ollessa tiukka ei tämä varmasti ole huono hankinta ja vastaavaa polttoväliä ei muilta valmistajilta Fujille tarjolla ole.

56mm sopii erinomaisesti katupotrettikuvaukseen tai jos haluaa eristää kohteen taustasta. Bokeh on miellyttävän pehmeä täydellä aukolla ja varsinkin kun pienet ongelmat autofocuksen kanssa korjaantuvat tulevan firmwaren myötä, on tämä objektiivi erittäin kompakti ja tehokas pikku ystävä. Jälki on todella terävää jo täydellä aukolla.

Tosiaan, testi oli pintapuolinen, mutta jokin näissä viehättää. Vielä en uskalla antaa selkeitä suosituksia verrattuna vaikkapa Viltroxin primeihin (muuten kuin sääsuojauksen kohdalla, jota ei Viltroxeissa ole). Fujin omat f1.4 -objektiivit ovat puolestaan paljon kalliimpia, mutta f2-objektiivit taas pienempiä ja sääsuojattuja. Mahtavaa, että lopultakin Fujillakin alkaa olemaan valinnanvaraa oikein kunnolla! Kirjoitan tarkempaa arviointia tai päivitän tätä mahdollisesti myöhemmin, kunhan saan valmiilla firmiksellä varustetut Sigmat hieman syvempään testiin. Ohessa muutamat kuvat ensikävelyltä.

Tsekkaa lisää Instagramistani @tuomasvaltanenphoto sekä tietty @sigma.nordic -tileiltä.

Sigma 16mm f1.4 DC DN



Sigma 30mm f1.4 DC DN:



Sigma 56mm f1.4 DC DN:




PÄIVITYS:

Sain testattavaksi Sigman x-mount primeistä myyntiversiot nyt hieman edellistä testiä pidemmälle ajanjaksolle. Erona siis se, että firmware on päivitetty valmiiseen versioon 1.0, kun aiemmissa se oli beta-asteella. Vertailuna aiempaan on objektiivien käytöksessä selkeä ero.

Testailin objektiiveja Fujifilm XT30 II -kameralla, lähes yksinomaan katuvalokuvauksessa, enkä kohdannut enää ongelmia autofokuksen kanssa läheskään samoissa määrin kuin demo-objektiivien kanssa: Jokaisen kolmen objektiivin kohdalla tarkennus on hieman nopeampi ja mikä parasta, se ei enää sahaile epäluotettavasti edestakaisin, varsinkaan jatkuvan autofocuksen kanssa, mikä oli demoversioilla melko käyttökelvoton. Myös hämärässä tarkennus on selvästi nopeampi ja tarkempi, ja sarjakuvaus toimii hyvin.

Videokäytössä en testannut objektiiveja kuin nopeasti sisätiloissa päivänvalossa ja siinäkin oli havaittavissa parannusta, mutta edelleen jäädään jälkeen esimerkiksi Fuijfilmin kompakteista f2 valovoimalla varustetuista objektiiveista. 56mm Sigmaa vertasin myös Viltroxin vastaavaan ja jälkimmäinen piti kohteen tarkennuksessa hieman paremmin. Wanha, mutta niin ihana Fujin 35mm f1.4 häviää Sigmoille videossa täysin, mutta se ei varmaan yllätä ketään. Still-kuvissa uusillakin rungoilla ollaan myös ehkä hieman Sigmaa jäljessä, mutta ero on veteen piirretty viiva. Fujin 33mm f1.4 on silti edelleen autofocus-kuningas x-mountilla, niin still-kuvissa kuin videossa, päivällä sekä yöllä, yksittäisellä ja jatkuvalla tarkennuksella.

Sigmoille on luvattu jatkossakin firmispäivityksiä, joten eiköhän autofocus vielä tulevaisuudessa parane lisää. Jos valovoimaa kaipaa, uskallan suositella Sigmoja katuvalokuvaukseen (jos aukkorenkaan puute ei häiritse). Erittäin terävä 56mm Sigma toimii myös jäätävän hyvin henkilökuvaukseen. Mikäli omistaa jo Viltroxin vastaavat objektiivit (23mm, 35mm, 56mm f1.4), ei vaihtamalla saa mielestäni merkittävää hyötyä, ellei sydän sitten syki erityisesti Sigmalle. Makuasioita.

Ohessa vielä muutama testikuva päivitetyllä firmwarella varustetuilla Sigmoilla.

13.2.2024

Kuvaajien maaliskirppis 9.3.2024 Johteenpookissa

Tule myymään omia vanhoja valokuvaustarvikkeitasi tai muuten vaan tunnelmoimaan, inspiroitumaan ja tapaamaan muita kuvaajia.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä