Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.

Klassinen reissua edeltävä ilta ja pakkaaminen, koska kukapa sitä tekisi ajoissa. Islannin sää toukokuussa, hmm. No ei ehkä ainakaan aurinkoa paljoa. Kuoritakki - pakollinen. Sitten kamerakalusto. Tällä kertaa tämä osa-alue on nopea, sillä mukaan Islantiin lähtee testiin Fotonordicilta Fujifilm X-T4 kamera ja 16-55mm f/2.8 objektiivi. Myöhemmin selviää, että Islannissa on pieni mahdollisuus olemassa tulivuoren purkaukselle. Tarkemmin ottaen Hekla on näyttänyt merkkejä lämpenemisestä jälleen. Tästä syystä tässä arvostelussa kutsun Fujifilmin testissä olevaa komboani nimellä Hekla.

Melkein heti lentokoneeseen päästyäni, kahdesta aikaisesta aamukahvista huolimatta, nukahdan syvään uneen. Samoin tekee matkatoverini Timo Soasepp penkkiriviä taaempana. Molemmat olemme vallanneet omat rivimme lentohenkilökunnan hyväksyvien katseiden alla. Herään muutamaa tuntia myöhemmin ja katson ulos. Kirkas, jäinen maisema. Olemme saavuttaneet Islannin ilmatilan ja jäätiköt ovat Boeingin alla. Tulee kiire kaivaa Hekla esiin.


Nostalgiaan taipuvaisena ihmisenä pidän kovin Fujifilmin tavasta tehdä kameroita. X-T4 on teknisesti huippuluokan kamera, joka taipuu vaativiinkin stilli- ja videotuotantoihin. Teknisyydestä huolimatta se on kamerana kaunis ja sulkimen ääni kuulostaa pehmeältä, jopa koukuttavalta. Hekla kutsuu kuvaamaan, pidän siitä tunteesta.

Laskeudumme sateiselle Keflavikin kentälle. Autovuokraamosta saamme avaimet hopeaan nelivetoiseen Toyotaan. Mahassa kurnii, joten on aika etsiä aamupalaa ja sen jälkeen suunnata tutkimaan, mistä nimi ”tulen ja jään maa” juontaa juurensa. Aika nopeasti selviää, että me haluamme myöskin jäädä Islantiin

Aamupalan jälkeen Reykjavikin läpi kävellessä nappaan muutaman kuvan. Vaikken ole koskaan aiemmin käyttänyt Fujifilmin kameraa, tuntuu Hekla yllättävän luonnolliselta heti alkuun.

Iltaihmiselle positiivinen yllätys on herätä ensimmäiseen aamuun Islannissa kohtalaisen aikaisin pirteänä. Islanti on meitä suomalaisia kolme tuntia edellä ja se sopii hyvin. Tien varressa oleva jenkkiläiseltä motellilta näyttänyt mesta on osoittautunut laadukkaaksi hotelliksi ja jos kirjoittaisin arvosteluja yöpaikoista, saisi tämä paikka kiitosta erityisesti aamupalasta.

On aika suunnata kohti ensimmäistä vesiputousta. Tienvarsikylteissä ei lue nopeuksia tai varoiteta hirvistä, mutta kielletään ajamasta muilla kuin nelivetoisilla autoilla. Möykkyisen tien päässä meitä odottaa parkkipaikka, jossa ei ole liiemmin turisteja. Olemme kanjonin yläpuolella ja maisema on huikea. Timo tietää, että pieni patikka alas avaa kuvakulmia ja kokemuksia, siispä menoksi.

Sulamista odottava lumi luo maisemaan kontrastia vesiputouksen lisäksi. Fujin 16-55mm, eli kinokoossa 24-70mm linssi on loistava valinta patikalle monipuolisuutensa vuoksi.

Unohdumme lopulta kanjoniin kuvaamaan viideksi tunniksi, joka johtaa yllättävään seikkailuun. Islannissa yö- ja ruokapaikan löytäminen lauantai-iltana klo 21.30 ei ole helpoin rasti. Minä ajan möykkyistä tietä takaisin kohti parempaa tieverkostoa ja palveluita, kartturin paikalla istuvan Timon googlatessa möykkyjen johdosta pomppivalla läppärillä meille murkinaa ja petiä. Jotain ihmeellistä tapahtuu ja Timo noutaa suljetusta ravintolasta meille burgerit. Varaa vahingossa väärälle yölle hotellin. Soittaa hotellin omistajalle ja lopulta puolen yön aikoihin olemme vaakatasossa samaisessa hotellissa. 

Noiden viiden tunnin aikana syvennyin aika paljon kuvaamiseen Heklan kanssa. Automaattitarkennus on nopea ja kasvotarkennus toimii kiitettävästi. Kuvanvakaaja on hyvä. Videon ja kuvan välillä vaihdellessa ainoana vaikeutena koen, ettei kuvausasetukset tallennu vaan säilyvät samana. Eli jos stillikuvaa ottaessa haluaa pitää suljinaikaa isommalla ja videossa pienemmällä, joudun muuttamaan nuo manuaalisesti vaihtaessa liikkuvan ja pysähtyneen kuvan välillä. 

Heklan kasvotarkennus tarraa nopeasti Timon kasvoihin kiinni

Seuraavina päivinä menen päivistä ja vesiputouksista sekaisin ja annan Islantifiiliksen viedä mennessään. Jokainen paikka ja ajomatka on täynnä visuaalisesti miellyttäviä elementtejä. Opin lisää Heklasta ja iltaisin editoidessa videoita ihastun 10-bittisenä suoraan muistikortille sujahtaviin väreihin. Hekla on oikeastaan erittäin bueno reissukaveri. Se on aika kevyt, tekee kaiken mitä tarvii ja näyttää katukuvassa kivalta. 

Ajaessamme pieneen kaupunkiin nimeltä Vik, saamme ajokeliksi illan hämärtyessä tunnelmallisen sateen. Sellaisen johon käytetään Iigeessä hashtagia #moodygrams. 

Lokki on mielestäni aivan virtaviivainen lintu ja sopii kuvaan vesiputouksen muodostaman sateenkaaren kanssa. X-T4 kamerassa on olemassa myös elektroninen suljin, joka nopeimmillaan napauttaa hurjalla 1/32000 suljinajalla 20 kuvaa sekunnissa.

Mystinen Islanti.

Aallot paiskautuvat mustaan hiekkaan voimakkaasti, äänimaailma on elokuvamainen. Minimalistinen ja karu kauneus avaa aistit ja pysäyttää hetkeksi. Rannan päällä lentävät lunnit ovat äänisuunnittelijan viimeinen silaus tälle täydelliselle ”Nordic noirille”. Miten tätä ikinä pystyisi kokonaan tallentamaan. Yritän silti. Yritän tallentaa hetkiä niin kuin näen ja koen ne. 

Minimalistisuus viehättää.

Viimeinen kuvauspäivä koittaa ja heitämme kolikkoa mihin Toyota voisi meidät vielä kuljettaa. Olemme keskittyneet ottamaan haltuun ikonista Islannin Etelärannikkoa, mutta nyt valitsemme suunnaksi Reykjavikin ja vähän ylikin. Pohjoisrannikolla sijaitsevan Kirkjufellin väitetään olevan maan kuvatuin vuori, joten kyllähän se on vielä nähtävä turistin silmin. Ajomatkan aikana koemme aika pitkälti kaikki säät, joita tarjolla on. Road trip vinkkinä onkin pitää kamera koko ajan valmiudessa.

Pohjoisrannikolla kylmä tuuli tervehtii Kirkjuellin tavoin kunnioitusta herättävästi. Vuoren edessä on Islannin mittakaavassa puro, mutta minusta se on kaunis vesiputous. Kokeilen nyt Heklan vakautta ja yritän ottaa pitkän valotuksen laajasta maisemasta käsivaralla. Kun kuvaan pitkää valotusta käsivaralta, laitan sarjakuvauksen päälle. Näin voin keskittyä kaikin voimin pitämään kameran vakaana, sulkimen naputtaessa kuvia. Yleensä ainakin yksi kuva on tarkka.

1/5 s, f/5.6, ISO 160, 16mm.

Kaunis valo toivottaa tervetulleeksi pääkaupunkiin.

”Parempaa kuin Pauligin Reykjavik.”

Pieni reissuväsymys alkaa pikkuhiljaa tuntua, kun saavumme takaisin kohti Reykjavikia, jossa vietämme reissun viimeisen päivän.

Hekla on kuin tehty idyllisen kaupungin fiilistelyyn ja ohi kiitävien hetkien taltioimiseen. Se on myös tehty reissun kuvaamiseen ja vakavasti otettavien tuotantojen toteuttamiseen tyylillä. Jos tähtiä tästä kamerasta pitäisi antaa, antaisin neljä viidestä.

Jos lisämateriaali Islannista ja muualtakin kiinnostaa, käy seuraamassa Tonia Instagramissa @tonieskelinen

4.10.2024

Virtaavaa vettä | Mia Surakka (Haida PRO II CPL-VND 2 in 1)

Luontokuvaaja Mia Surakka testasi Haida PRO II CPL-VND 2 in 1 -suodinta tositoimissa ja tässä testin tulokset.
29.4.2024

Sampulainen ja kadonneen luovuuden metsästys - paraneeko vaihtamalla?

Samuli Rosenberg kokeili, saisiko hän uutta virtaa kuvaukseen vaihtamalla järjestelmää Canonista Sonyyn.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä