Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.

Yleistä

Ricoh Theta X on yhteensä 60 Megapikselin 360-kamera kattavilla ominaisuuksilla. Videota voi tallentaa maksimissaan 5,7K resoluutiolla 30fps nopeudella.

Isoin uudistus vanhaan malliin on 2,25” kosketusnäyttö, josta voit hallita kaikkia kameran ominaisuuksia.

Ensivaikutelma

Kamera on tukevaa tekoa (magnesiumia) ja yllättävän painava (170g) kokoisekseen. Uudessa mallissa on nyt ensimmäistä kertaa irroitettava akku ja micro SDXC -korttipaikka muistin laajentamista varten. Kameran sisäinen muisti on kokoa 46GB, johon mahtuu yli 4000 täydellä (11K) laadulla otettua kuvaa.

Muita ominaisuuksia:

  • Sisäänrakennettu GPS
  • USB-C portti sivussa (vanhassa mallissa pohjassa estäen latauksen kolmijalkaa käytettäessä)
  • Optinen kuvanvakain
  • 2,25” kosketusnäyttö
  • Live streaming -mahdollisuus
  • WiFi
  • Bluetooth

Käyttö

Kameran käyttö on helppoa kosketusnäytön avulla, valikot ovat selkeitä ja nopeita eikä viivettä ole. Itse olen käyttänyt asuntokuvauksessa Ricohin omaa puhelimen aplikaatiota, jolla on helppo ottaa kuvat niin, että on itse kameran katseen ulottumattomissa. Kamerassa on myös ajastin, jos sitä haluaa käyttää, mutta silloin pitää juosta piiloon viiden sekunnin sisällä.

Kameran ohjelmisto toimii yleisesti hyvin eikä jumita, myös puhelimen sovellus on ollut vakaa. Suosittelen kännykän tai tabletin käyttöä kameran parina jo senkin takia, että kopiot kuvista siirtyy puhelimeen WiFi:n avulla niin halutessa ja turvaavat tuotannon, jos kameralle tai kamerassa oleville kuville tapahtuu jotain. Yhdellä akun latauksella saa otettua kuvia yli 200, joka riittää esim. yhden asunnon virtuaalikierrokseen enemmän kuin hyvin. Yhden kuvan ottamiseen kuluu käytännössä aikaa noin 30s, joten isonkin kohteen 360 -kierroksen tekee valmiiksi n. puolessa tunnissa.

Theta X:n mukana tulee suojapussi, jota suosittelen käyttämään aina, kun kamera ei ole käytössä. Linssien pinnat ulkonevat rungosta ja ovat näin ollen herkkiä vahingoittumaan.

Lisävarusteena on saatavilla kova suoja linssien päälle, jota voi myös käyttää pohjassa “jalkana”.

“Matterport” on ohjelmisto jonka jokainen 360 -asuntokuvaaja tuntee, ikävä kyllä Theta X ei ole sen kanssa täysin yhteensopiva. Matterportin Android-softa kyllä tunnistaa kameran, mutta ilmoittaa sopimattomuudesta ja kuva näkyy vain mustana. Onneksi Matterport julkaisi juuri beta version Android-sovellukseen, jossa voi kätevästi jälkikäteen ladata kuvat ja jopa uudelleen sijoittaa niitä pohjakuvassa, jos ne eivät automaattisesti sijoitu oikein.

Ricoh yhdistää molempien puolien kuvat suoraan kamerassa, joten nopeimmillaan saat yksittäisen 360 kuvan jaettavaksi nettiin alta kahden minuutin!

Theta X ei kuvaa raw:a, mutta jpg tiedostot ovat laadukkaita ja hdr ominaisuus välttää polttamasta ikkunoita puhki esim. kiinteistökuvauksessa.

Myös inhottava kromaattinen aberraatio on erittäin hyvin hallinnassa eikä purppuraa tai vihreää juurikaan näy kontrastirikkailla alueilla.

Plussat ja miinukset

+ koko
+ resoluutio
+ vaihdettava akku
+ muistikorttipaikka
+ USB3 liitin sivussa
+ HDR
+ vakaa ohjelmisto
+ CA hyvin hallinnassa

- Ei tukea Matterportille (vielä)
- Kuvien “saumat” joskus hieman pehmeät
- RAW kuvaus puuttuu

Yhteenveto

Ricoh Theta X on erittäin pätevä työkalu luomaan kiinteistöjen 360 virtuaalikierroksia. Resoluutio riittää useimmille ja kuvien laatu on suoraan kamerasta hyvällä tasolla. Tuen puuttuminen Matterportille hieman pudottaa arvosanaa, mutta ehkä tulevissa firmware päivityksissä (tätä kirjoittaessa käytössä fw versio 1.10.1) tulee asiaan muutos. Kamera on oiva laite asuntokuvaajille nopeuttamaan työnkulkua toimivan hdr kuvauksen ja kuvien automaattisen yhdistämisen ansiosta.

Ricoc Theta X:


Mika Mäkinen @tilakuvaus / @mygearphoto kävi kuvaamassa Ricoc Theta X:llä asunnon virtuaalikierroksen. Kurkkaa alla olevasta linkistä, millainen lopputulos syntyi!

Mallivirtuaalikierros

30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä