Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
Olet varmasti kuullut joskus sanottavan: “kannattaa panostaa lasiin”. Tämä pitää hyvin paikkansa, mutta käyttäjien henkilökohtaiset prioriteetit objektiivien ominaisuuksista vaihtelevat suuresti. Päätimme Fotonordicin kanssa laittaa vastakkain Canonin kaksi yleiszoomia, jotka eroavat suuresti toisistaan - paitsi hinnassa.
Vuonna 2020 julkaistu Canon RF 24-105/f4-7,1 STM on uutena hinnaltaan edullinen ns. “kittizoomi”, jonka ehdottomia vahvuuksia ovat keveys, moderni vakaaja ja äänetön tarkennusmoottori.
Lasi on äärimmäisen hyvä mm. matkailuun, pidemmille vaelluksille tai ihan vain rennolle kävelyretkelle.
Alhaiseen hintaan on päästy käyttämällä joissain optisissa elementeissä lasin sijaan muovia (Precision Molded Optics), jättämällä sääsuojauksen pois ominaisuuksista eikä vastavalosuojaa löydy suoraan paketista.
Nykyiset peilittömät rungot tarjoavat hyvää kuvanlaatua isoillakin herkkyyksillä, joten hieman pienempi aukko tele -päässä ei sinänsä haittaa. Muuttuva-aukkoisen zoomin huonot puolet tulevat ilmi lähinnä videokuvauksessa ja silloinkin vain zoomatessa nopeasti. Tällöin kameran automatiikka ei ehdi mukaan ja videolla näkyy automaattisen valotuksen tuomaa pumppausta. Jos kuitenkin maltat käyttää zoomia hitaasti tätä ilmiötä ei esiinny.
Vakaajan toiminta on mielettömän tehokasta, tällä pystyy kuvaamaan käsivaralta pitkiäkin valotuksia ja erittäin vakaita videoita. Sain helposti teräviä stillejä yhden sekunnin valotuksilla (105mm) ja tukemalla seinää vasten pääsin jopa kahden sekunnin valotusaikoihin. Kolmijalan käyttö ei siis ole täysin välttämätöntä tätä putkea käytettäessä.
2005 julkaistu klassikko “ammattizoomi” EF 24-105/f4L USM (Mark1), joka on ehkä eniten myyty L-sarjan objektiivi tarjoaa edelleen hyvää kuvanlaatua iästä huolimatta. Kyseisestä lasista on tehty kaksi uudempaa versiota (EF/4LMarkII ja RF/4L), mutta ne ovat käytettyinä huomattavasti kalliimpia.
Objektiivi tarjoaa kunnollisen sääsuojauksen ja optiikassa on käytetty pelkästään lasia. Muuttumaton aukko takaa tasaisen valotuksen kaikilla polttoväleillä, joka on videota kuvattaessa pelkkää plussaa.
Painoa on kuitenkin miltei tuplat RF versioon verrattuna, joka tuntuu pitkiä aikoja kuvatessa. Käytettyjä laitteita ostettaessa takuu on luonnollisesti lyhyempi tai sitä ei ole välttämättä ollenkaan. Alkuperäinen vastavalosuoja saattaa olla vanhan omistajan toimesta hukkunut, eikä käyttöhistoriasta ole välttämättä tarkkaa tietoa.
Valinta riippuu pitkälti siitä mitä pidät tärkeänä ja mistä olet valmis luopumaan.
Kaikille täydellistä objektiivia ei ole tehty, joten hankinta on aina jonkinlainen kompromissi.
RF 24-105/f4-7,1 STM on erinomainen matkailuun tai jos muuten arvostat kompaktia kokoa. Vakaaja sekä äänetön tarkennusmoottori ansaitsee erityismaininnan.
EF 24-105/f4L USM on oikea valinta, jos tiedät ottavasi kuvia haasteellisissa olosuhteissa eikä paino haittaa menoa. Jos vielä omistat vanhan peilijärkkärin on päätös helppo.
Kuvanlaadullisesti eroa ei ole paljoa, tai ainakaan mitään sellaista, jota ei saisi nykyisten editointiohjelmistojen jälkikäsittelyllä korjattua. Jos oikein analyyttisesti tarkastellaan on RF hieman pehmeämpi laajassa päässä (+vahva vinjentointi) ja EF vastaavasti pehmenee zoomattuna ulos. Käyttökokemuksen ja tarkoituksen kannalta ajateltuna ero on kuitenkin isohko. Valintaan toki vaikuttaa myös objektiiviin liitettävän peilittömän rungon laatu ja etenkin sen kohinansieto.
RF 24-105mm/f4-7,1 STM
Hinta uutena 525 €
+ kevyempi 434 g
+ pienempi 11,8 cm
+ 8 askeleen vakaaja
+ äänetön tarkennusmoottori
+ sopivan jäykkä zoomi, joka ei valu
+ vähintään kahden vuoden takuu ostettaessa uutena
+ tarkentaa lähemmäs
– ei vastavalosuojaa objektiivin mukana
– ei sääsuojausta
– aavistuksen pehmeä kuvanlaatu laajassa päässä
EF 24-105/f4L USM (Mark1)
Hinta käytettynä n. 520 €
+ sääsuojaus
+ valovoimaisempi
+ terävyys laajalla polttovälillä
+ vastavalosuoja tulee mukana (jos ei edellinen omistaja ole hukannut)
+ käytettyjä hyvin saatavilla
– painava 814g (EF-RF adapterin kanssa)
– zoomissa ei lukitusta, valuu helposti itsellään ulos
– ei takuuta, jos ostaa yksityiseltä
– vakaaja ei ole samalla tasolla nykyisten objektiivien kanssa
– Kromaattinen aberraatio tekee kiusaa kontrastirikkailla alueilla, on kuitenkin helposti poistettavissa jälkikäsittelyssä.
*kaikki esimerkkikuvat otettu käyttäen Canon EOS R5 -runkoa
*vertailukuvia ei ole editoitu eikä niissä ole käytetty korjausprofiileja