Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?

Olet varmasti kuullut joskus sanottavan: “kannattaa panostaa lasiin”. Tämä pitää hyvin paikkansa, mutta käyttäjien henkilökohtaiset prioriteetit objektiivien ominaisuuksista vaihtelevat suuresti. Päätimme Fotonordicin kanssa laittaa vastakkain Canonin kaksi yleiszoomia, jotka eroavat suuresti toisistaan - paitsi hinnassa.

Canon RF 24-105/f4-7,1 STM

Vuonna 2020 julkaistu Canon RF 24-105/f4-7,1 STM on uutena hinnaltaan edullinen ns. “kittizoomi”, jonka ehdottomia vahvuuksia ovat keveys, moderni vakaaja ja äänetön tarkennusmoottori.

Lasi on äärimmäisen hyvä mm. matkailuun, pidemmille vaelluksille tai ihan vain rennolle kävelyretkelle.

Alhaiseen hintaan on päästy käyttämällä joissain optisissa elementeissä lasin sijaan muovia (Precision Molded Optics), jättämällä sääsuojauksen pois ominaisuuksista eikä vastavalosuojaa löydy suoraan paketista.

Nykyiset peilittömät rungot tarjoavat hyvää kuvanlaatua isoillakin herkkyyksillä, joten hieman pienempi aukko tele -päässä ei sinänsä haittaa. Muuttuva-aukkoisen zoomin huonot puolet tulevat ilmi lähinnä videokuvauksessa ja silloinkin vain zoomatessa nopeasti. Tällöin kameran automatiikka ei ehdi mukaan ja videolla näkyy automaattisen valotuksen tuomaa pumppausta. Jos kuitenkin maltat käyttää zoomia hitaasti tätä ilmiötä ei esiinny.

Vakaajan toiminta on mielettömän tehokasta, tällä pystyy kuvaamaan käsivaralta pitkiäkin valotuksia ja erittäin vakaita videoita. Sain helposti teräviä stillejä yhden sekunnin valotuksilla (105mm) ja tukemalla seinää vasten pääsin jopa kahden sekunnin valotusaikoihin. Kolmijalan käyttö ei siis ole täysin välttämätöntä tätä putkea käytettäessä.

EF24-105/f4L USM (Mark1)

2005 julkaistu klassikko “ammattizoomi” EF 24-105/f4L USM (Mark1), joka on ehkä eniten myyty L-sarjan objektiivi tarjoaa edelleen hyvää kuvanlaatua iästä huolimatta. Kyseisestä lasista on tehty kaksi uudempaa versiota (EF/4LMarkII ja RF/4L), mutta ne ovat käytettyinä huomattavasti kalliimpia.

Objektiivi tarjoaa kunnollisen sääsuojauksen ja optiikassa on käytetty pelkästään lasia. Muuttumaton aukko takaa tasaisen valotuksen kaikilla polttoväleillä, joka on videota kuvattaessa pelkkää plussaa.

Painoa on kuitenkin miltei tuplat RF versioon verrattuna, joka tuntuu pitkiä aikoja kuvatessa. Käytettyjä laitteita ostettaessa takuu on luonnollisesti lyhyempi tai sitä ei ole välttämättä ollenkaan. Alkuperäinen vastavalosuoja saattaa olla vanhan omistajan toimesta hukkunut, eikä käyttöhistoriasta ole välttämättä tarkkaa tietoa.

Vertailu 24mm
Vertailu 70mm
Vertailu 105mm
Vertailu 105mm 150 % zoom
105mm makro

Kumpi kannattaa valita?

Valinta riippuu pitkälti siitä mitä pidät tärkeänä ja mistä olet valmis luopumaan.

Kaikille täydellistä objektiivia ei ole tehty, joten hankinta on aina jonkinlainen kompromissi.

RF 24-105/f4-7,1 STM on erinomainen matkailuun tai jos muuten arvostat kompaktia kokoa. Vakaaja sekä äänetön tarkennusmoottori ansaitsee erityismaininnan.

EF 24-105/f4L USM on oikea valinta, jos tiedät ottavasi kuvia haasteellisissa olosuhteissa eikä paino haittaa menoa. Jos vielä omistat vanhan peilijärkkärin on päätös helppo.

Yhteenveto:

Kuvanlaadullisesti eroa ei ole paljoa, tai ainakaan mitään sellaista, jota ei saisi nykyisten editointiohjelmistojen jälkikäsittelyllä korjattua. Jos oikein analyyttisesti tarkastellaan on RF hieman pehmeämpi laajassa päässä (+vahva vinjentointi) ja EF vastaavasti pehmenee zoomattuna ulos. Käyttökokemuksen ja tarkoituksen kannalta ajateltuna ero on kuitenkin isohko. Valintaan toki vaikuttaa myös objektiiviin liitettävän peilittömän rungon laatu ja etenkin sen kohinansieto.

Plussat ja miinukset:

RF 24-105mm/f4-7,1 STM

Hinta uutena 525 €

+ kevyempi 434 g
+
pienempi 11,8 cm
+
8 askeleen vakaaja
+
äänetön tarkennusmoottori
+
sopivan jäykkä zoomi, joka ei valu
+
vähintään kahden vuoden takuu ostettaessa uutena
+
tarkentaa lähemmäs
– 
ei vastavalosuojaa objektiivin mukana
ei sääsuojausta
aavistuksen pehmeä kuvanlaatu laajassa päässä

    EF 24-105/f4L USM (Mark1)

    Hinta käytettynä n. 520 €

    + sääsuojaus
    + valovoimaisempi
    terävyys laajalla polttovälillä
    vastavalosuoja tulee mukana (jos ei edellinen omistaja ole hukannut)
    +
    käytettyjä hyvin saatavilla
    painava 814g (EF-RF adapterin kanssa)
    zoomissa ei lukitusta, valuu helposti itsellään ulos
    ei takuuta, jos ostaa yksityiseltä
    vakaaja ei ole samalla tasolla nykyisten objektiivien kanssa
    Kromaattinen aberraatio tekee kiusaa kontrastirikkailla alueilla, on kuitenkin helposti poistettavissa jälkikäsittelyssä.

    *kaikki esimerkkikuvat otettu käyttäen Canon EOS R5 -runkoa

    *vertailukuvia ei ole editoitu eikä niissä ole käytetty korjausprofiileja


    29.4.2024

    Sampulainen ja kadonneen luovuuden metsästys - paraneeko vaihtamalla?

    Samuli Rosenberg kokeili, saisiko hän uutta virtaa kuvaukseen vaihtamalla järjestelmää Canonista Sonyyn.
    2.1.2024

    Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

    Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
    2.11.2023

    Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

    Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
    3.10.2023

    Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

    Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
    30.8.2023

    Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

    Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
    23.8.2023

    Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

    Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
    14.8.2023

    ✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

    Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
    7.8.2023

    Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

    Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
    25.5.2023

    Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

    Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
    21.9.2022

    Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

    “Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
    6.9.2022

    Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

    Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
    15.6.2022

    Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

    Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
    9.6.2022

    Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

    Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
    6.5.2022

    Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

    Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
    10.3.2022

    Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

    Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
    28.2.2022

    Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

    Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
    21.2.2022

    Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

    Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
    11.2.2022

    Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

    Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
    5.2.2022

    Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

    Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
    26.1.2022

    Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

    Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
    26.1.2022

    Talven ihmemaata taltioimassa

    Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
    26.1.2022

    Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

    Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
    25.1.2022

    Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

    Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
    14.1.2022

    Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

    Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
    13.1.2022

    Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

    Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
    14.12.2021

    5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

    Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
    27.9.2021

    Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

    Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
    27.9.2021

    Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

    Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
    27.9.2021

    Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

    Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
    23.9.2021

    Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

    Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

    Sisältö-sivut

    Selaa tuoteryhmiä

    Asiakastili

    Ostoskorisi on tyhjä