Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.

Kun päätät panostaa kuviesi laatuun, saatat pohtia mitä kameratarvikkeita tarvitset. Järjestelmäkameralla saat kuvia, jotka säväyttävät ja erottavat sinut toisista tileistä ja saman alan yrittäjistä. Joten me Creator Akatemialla suositellaan hankkimaan järjestelmäkamera ja muutama lisätarvike siihen, riippuen siitä minkälaisia kuvia haluat ottaa.

Kameran hankinta

Hyviä järjestelmäkameroita voi ostaa käytettynä tai uutena. Suosittelemme pienyrittäjille pientä ja helposti kuljetettavaa järkkäriä. Esimerkiksi OLYMPUS OM-D E-M10 MARK IV -kameraa. Se on pienikokoinen, mutta kuitenkin suorituskyvyltään suuri kamera. Siinä on Wi-Fi ja Bluetooth-yhteydet, joiden avulla voit siirtää kuvat helposti suoraan puhelimeesi.

Objektiivi

Objektiivi on yksi tärkeimpiä asioita järjestelmäkameralla kuvatessa. Objektiivilla on suurempi vaikutus kuvan lopputulokseen kuin kameralla. Kun ostat kameran, saat mukana yleensä jonkin zoom-objektiivin. Tällä “ihan ok” zoom-objektiivilla pääsee kyllä hyvin alkuun, mutta “ihan ok” -objektiivilla ja hyvällä objektiivilla otettujen kuvien ero on suuri. Me suositellaankin panostamaan enemmän objektiiviin kuin kameran runkoon, koska objektiivi auttaa sinua saamaan kuviisi wow-efektin.

Kun sulla on kamera niin ensimmäinen lisähankinta mitä me suositellaan ostamaan on lisäobjektiivi kameraan. Objektiivin ostaminen voi tuntua vaikealta ja uuvuttavalta, koska valikoima on suuri ja termit voivat olla vaikeita hahmottaa aloittelijalle. Meillä on sulle helpottavia neuvoja, se ei ole niin monimutkaista kun miltä se tuntuu. Aloittelijan kannattaa keskittyä kahteen objektiivin ominaisuuteen: aukkoon ja polttoväliin. Nämä ovat objektiivin tärkeimmät ominaisuudet.

Polttoväli on asia, joka kannattaa katsoa objektiivista ensimmäisenä. Se on kerrottu millimetreinä ja yleisiä polttovälin arvoja ovat esimerkiksi suosittelemaamme Olympus-kameraan 15 mm, 25 mm tai 50 mm. Näitä kutsutaan kiinteän polttovälin objektiiveiksi ja niillä ei pysty zoomaamaan. Näiden lisäksi on zoom-objektiiveja, joiden polttoväli ilmoitetaan esimerkiksi 14-42 mm. Ensimmäinen polttovälilukema tarkoittaa sitä mikä on laajin kuvakulma, jonka objektiivilla saa ja toinen lukema tarkoittaa objektiivin kapeinta mahdollista kuvakulmaa.

Tämän lisäksi kannattaa katsoa kuinka suureksi saat aukon säädettyä objektiivissa, eli kuinka paljon valoa pääsee linssin läpi. Tätä kutsutaan objektiivin valovoimaksi. Isommalla aukolla, eli pienemmällä numerolla, pystyt ottamaan kuvia huonommassa valossa sekä saamaan kuviin usein haluttua taustan sumeutta. Aukko ilmoitetaan numeroin, esim. f/1.8. Objektiivin aukkoa säädetään portaissa ja yhden kokonaisen portaan ero tarkoittaa kaksinkertaista määrää valoa, joka objektiivin läpi pääsee, esim. f/3.5 ja f/5.6 välinen valoero on kolminkertainen. Usein kameran mukana tulevan zoom-objektiivin valovoima on kuitenkin esim. f/3.5-5.6, tämä tarkoittaa valovoimaa koko zoom-alueella eli objektiivi on valovoimaisempi pienimmällä polttovälillä kuin pisimmällä. Yleisimmät zoom-objektiivit ovat valovoimaltaan maksimissaan f/2.8 eli tätä parempaa valovoimaa halutessasi katsele kiinteäpolttovälisiä objektiiveja.

Mitä lisäobjektiiveja suositellaan? 

Objektiivin valinnassa kannattaa harkita, haluaako laajempaa objektiivia vai objektiivia, jolla päästään lähemmäs kaukana olevia kohteita. Ensimmäiseksi lisäobjektiiviksi usein valitaan 50mm f/1.8 sen valovoimaisuuden takia. Vinkkinä kannattaa katsella kameran mukana tulleella objektiivilla otettuja kuvia, onko ne otettu kaukana vai lähellä olevista kohteista ja haluaisitko kohteen olevan vielä lähempänä vai kaipaatko kuvaan lisää avaruutta? Kuvakulman lisäksi kannattaa miettiä ovatko kuvat kenties epäteräviä tärähtämisen takia tai hurjan rakeisia. Valovoimaisempi objektiivi auttaa sekä lyhentämään valotusaikaa eli kuva ei tärähdä niin helposti ja käyttämään pienempää herkkyyttä eli ISO-lukua jolloin kuva ei ole niin rakeinen.

Mitä eroa objektiiveilla sitten on? 

Mitä pienempi millimetrilukema objektiivissa on, sitä laajempi näkymä kuvaan saadaan, mitä suurempi millimetriluku on, sitä kapeampi kuvakulma on eli kohteet "tulevat lähemmäs" Tärkeintä on valita omaan käyttöön sopiva objektiivi, hämärään valovoimainen (pieni F-luku), kaukana oleviin kohteisiin pitkä polttoväli (suuri mm-luku) ja yleiskäyttöön usein hankitaan kameran mukana tulleen zoom-objektiivin tilalle valovoimaisempi suunnilleen saman polttovälialueen zoom-objektiivi.

Muistikortti

Muistikortteja, kuten kameroita ja objektiiveja, on monia ja tiedämme, kuinka vaikeaa on lähteä etsimään just sulle sopivaa muistikorttia. Joten tässä listattuna asiat, jotka sun kannattaa ottaa huomioon muistikorttia hankkiessa.

Muistikortit erottuvat toisistaan tyypin, nopeuden, tallennustilan ja hinnan perusteella. Ensimmäisenä kannattaa varmistaa, minkä tyyppinen muistikortti toimii juuri sinun järjestelmäkameran kanssa. Yleisimmät muistikortit ovat tyypiltään SD-kortteja.

Toisena asiana kannattaa huomioida nopeus. Muistikortit kehittyvät koko ajan ja uudemmat muistikortit ovat nopeampia kuin muutaman vuoden vanhat muistikortit. Muistikortin nopeus kannattaa valita sen mukaan kuvataanko videota vai pääasiassa vain still-kuvia. Videokäytössä erittäin nopea kortti on hyödyllisempi, mutta myös nopeassa sarjakuvauksesssa nopea kortti auttaa.

Kolmantena on tallennustila. Nykypäivänä ei yleensä tarvitse pohtia tallennustilan loppumista. Useimmiten muistikorttiin mahtuu paljon kuvia ja peruskäytössä ei keskiverto kuvaajalta lopu tallennustila. Kuitenkin suosittelemme ostamaan 64GB muistikortin, jotta sun ei tarvitse olla koko ajan varmuuskopioimassa kuvia. Muistikorttien hinnat vaihtelevat, mutta saat hyvän muistikortin jo parilla-kolmella kympillä.

Näiden lisäksi kannattaa harkita lisävalon hankkimista. Suomessa valo vähenee syksyä ja talvea kohti, joten valokuvausaika lyhenee, kun riittävää valoa ei saa luonnosta. Me Creator Akatemialla käytämme Ringlightia tuomaan lisävaloa pimeinä hetkinä. Tämän lisäksi ringlightilla pystyy tasoittamaan kuvassa näkyviä sekavaloja. Ringlighteja on laaja valikoima eri hintaisina, joten varmasti löytyy jokaiselle sopiva valo. Suosittelemme ringlightia, jossa voi säätää valon väriä.

Jos vielä mietityttää, että minkä kameran valitset tai mikä lisävaruste olisi just sun kameraan sopiva, niin pistä meille viestiä linkin kautta ja me autetaan sua!✨

13.2.2024

Kuvaajien maaliskirppis 9.3.2024 Johteenpookissa

Tule myymään omia vanhoja valokuvaustarvikkeitasi tai muuten vaan tunnelmoimaan, inspiroitumaan ja tapaamaan muita kuvaajia.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä