Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
Mie oon Samuli alias @sampulainen, Napapiirille junantuomana jämähtäny valokuvaaja Oulun nurkilta.
Mun kuvaustyyli on täynnä kontrasteja, tykkään käsitellä kuvissa aiheita hiljaisista mahtavista maisemista aina jälkipolton jylinän säestämään ilmailuun. Joskus minimalismi on se juttu, toisinaan taivastellaan Revontulien loimua tai jylhiä Lapin maisemia.
Mun kuvauspäivät vaihtelee laidasta laitaan. Saatan lähteä hetken mielijohteesta lähteä jahtaamaan revontulia ja tiettyä valoa tai lähteä bussilla vaikka lentoasemalle katselemaan mitä siellä on tarjolla. Joskus taas suunnittelen kuvausreissua kuukausitolkulla.
Onpa tuota joskus ajettu taksillakin lähiluontokohteen lähistölle – valokuvaaminen ilman omaa autoa Lapissa on hieman haastavaa, mutta täysin mahdollista.
Ystävät, kaverit ja muut kontaktit nousee tällöin suureen arvoon. Välillä kuljen kuitenkin pyörällä, ja jonkin kerran sitä on liikuttu myös moottorikelkalla.
Canon Eos 1DX & Sigma 24-105mm f/4 ART
Rakastan erityisesti Pohjoisen valoa ja lähellä olevaa luontoa. Vaikka välimatkat täällä Lapissa ovat pitkiä, upeat maisemat ovat lähellä. Revontulet ovat suuressa roolissa mun kuvissa. Kuvauspäivät vaativat usein pitkällistä suunnittelua sekä ymmärrystä valon käyttäytymisestä eri olosuhteissa, sekä joskus puhdasta hyvää tuuria, sillä toisinaan olosuhteet vaihtuu äkkiä ja aikaikkunat on kapeita.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Canon on muodostunut mun luottomerkiksi mitä tulee kameroihin. Repusta löytyy Canonin lippulaivamalliston Canon EOS 1D-X sekä Fotonordicin käytettyjen valikoimasta Canon EOS 1DX Mark III.
Objektiiviosastolta löytyy kohtuullisen kattava valikoima Sigmaa ja Irixiä sekä muutama Canonin huippulasi, niin ikään Fotonordicin käytettyjen valikoimasta. Canonin kameroiden ohella repussa on kulkenut aikoinaan myös Sonyn kamera.
Suosikkilinssien valinta on vaikeaa, mutta pidän erityisesti Sigman 20mm F1.4 ART:sta ja Canonin 16-35mm 2.8 L III:sta. Kakkossijalla ovat telezoom-lasit Sigman 150-600 ja Canonin 70-200 2.8L III. Yleislinssinä käytän Sigman ART-sarjan 24-105mm F4. Kamera ruukaa roikkua Blackrapidin hihnassa tai seistä Manfroton BeFree Advanced-jalustalla.
Canon Eos 1DX Mark III & Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM SPORT / Canon Eos 1D-X Mark III & EF 16-35mm f/2.8L III
Pohjoisen luonnossa kuvaaminen vaatii valmistelua. Täällä on talavella pimiää, kylymää ja kaikkee.. Siksipä mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta, lamppu, tarpeeksi akkuja kameraan ja lamppuun, reipas annos seikkailumieltä ja jotain (lämmintä) evästä, ettei itsestä pääse virta loppumaan. Muistikortteja on myös syytä ottaa matkaan tarpeeksi.
Toimintakyvystä on syytä pitää huolta arktisessa ympäristössä, sillä jos kroppa tai pää pettää kesken seikkailun, on äkkiä suurissa ongelmissa ja pahimmillaan kyse on jopa elämästä ja kuolemasta. Pohjoisen talvi on syytä ottaa tosissaan.
Canon Eos 1D-X Mark III & EF 16-35mm f/2.8L III
Talvella vähäinen, mutta uskomattoman kaunis valo on täysin uniikki kokemus "kirkkaana" päivänä. Aurinkolaseja ei kannata unohtaa keskellä sydäntalveakaan: horisontista loistavat kaamosauringon säteet on kohtuullisen rasittava ilmiö auton ratissa turistien ja porojen poukkoillessa tiellä.
Pohjoisen luonnon ykkösjuttuja ovat aivan ehdottomasti pimeään vuodenaikaan Revontulet ja kesällä yöttömät yöt. Keskiyön auringon painuttuaan mailleen maisemat kultaa ruskan sävyt.
Sydäntalvella auringon pysytellessä horisontissa tai sen alla kaamosvalo on jotain uskomattoman kaunista. Lyhyet päivät tarjoavat kauniita pastellisia värisävyjä joka suuntaan. On pinkkiä, punaista, valkoista, oranssia ja sinisen noin viis miljoonaa eri sävyä. Revontulien värejä unohtamatta.
Revontulien kuvaamisesta voipi lukea lisää tästä mun kirjoittamasta artikkelista.
Pohjoisessa liikkuessa on syytä muistaa että täälläkin asuu ihmisiä ja otettava huomioon paikallinen kulttuuri etenkin Tunturilapin alueella. Pohjoisten alkuperäiskansojen kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin voi tutustua tästä Saamelaiskäräjien tuottamassa oppaasta.
Lappi on täynnä uskomattomia maisemia, mutta jos ei oo varma että pärjää arktisen luonnon keskellä, on täällä runsaasti helppokulkuisempia retkikohteita ja merkittyjä reittejä seikkailtavaksi.
Arktinen luonto on herkkää ja välimatkat voi äkkiseltään tuntua pitkiltä, tunnin parin ajomatka kuvauskohteen lähelle on kuitenkin ihan normaalia. Täällä pohjoisessa mikään ei oikein ole liian helppoa. Talvella haastaa valon vähyys ja kylmyys. Kuvatessa pitää olla vaatetta ja kunnon kinttaat, jolloin kuvaamisessa on omat haasteensa. Oikein vilpoisalla kelillä pitää osata pukeutua, ja silloin kerrospukeutuminen on kaiken A ja O.
Kesällä on valoa enemmän kuin tarpeeksi, mutta ulkona ei tarvi olla yksin. Jos suunnittelet T-paitaa ja shortseja kesällä kairaan, niin jätä välistä ja hanki ammattiapua. Räkkä tekee hulluksi, jos ei osaa varustautua oli sitte ihminen tahi poro. Räkkää voi paeta rakalle tunturiin, vaikka ihmettelemään keskiyön aurinkoa ja silloin hyvät kengät on tarpeelliset.
Arktista luontoa Euroopan viimeisine erämaineen on syytä kunnioittaa.
Talven kylmyydessä mie luotan erityisesti Canonin 1DX-sarjaan sen kestävyyden takia. Täällä olosuhteet vaihtelee ja auringonpaiste saattaa kesällä muuttua äkkiä vesisateeksi ja talvella pakkanen kiristyä hyvinkin nopeaan. Canonin 1DX-sarjan akut ovat fyysisesti isoja, joten ne sietävät kylmää hieman paremmin. Akkukahvakin ajaa liki saman asian.
Canon 1DX Mark III & EF 70-200 2.8 L III IS USM
Viime vuosina olen siirtynyt käyttämään enenevässä määrin käytettyjä kameroita ja objektiiveja. Fotonordicin valikoimasta olen löytänyt laadukkaita laitteita edullisemmin. Käytettyjen laitteiden avulla olen päivittänyt kalustoa ja samalla säästänyt rahaa seuraaviin seikkailuihin.
Fotonordicin valikoimassa on kattava valikoima vähänkäytettyjä markkinoiden huippulaitteita. Harva harrastaja tai puoliammattilainen tarvitsee oikeasti sitä uusinta lippulaivamallia, vaikka ne kivoja ovatkin. Käytetty kamera ajaa saman asian ja säästyy rahaa itse seikkailuihin ja säästää luontoakin samalla.
Minulla nousi kuvien laatu aivan älyttömästi, kun reppuun tuli tuo vähän käytetty Canon 1DX Mark III parin uudenveroisen Canonin linssin kera. Pari naarmua tai pieni kuluma siellä tai täällä ulkokuoressa ei oikeasti haittaa ketään - niitä kun tulee joka tapauksessa.
Käytetyt laitteet ovat tuoneet mukanaan uusia mahdollisuuksia. Ensinnäkin päivitys edes samalle vuosikymmenelle toi uusia ominaisuuksia kameraan teknologian suhteen: kamera kestää kohinaa entistä enemmän ja tarkennus on huippuluokkaa. Kuvanlaadussa on tapahtunut merkittävä muutos parempaan, ja mikäs sen mukavampaa kuin saada helposti laadukasta kuvaa. Nyt pystyy kuvaamaan videotakin samalla kameralla!
Vaikutus workflow'n ollut järisyttävä: kameran wifin avulla saat kuvia editoitua vaikka heti puhelimessa ja CF Express -kortilta kuvat siirtyy koneelle alta aikayksikön.
Omalla koneella hieman vajaa kortillinen valokuvia sujahti koneelle noin minuutissa, mikä on aiempaan liki puoleen tuntiin verrattuna erinomainen suoritus.
Kannattaa tutustua suunniteltuun hankintaan etukäteen. Käytetty laite kannattaa ostaa liikkeestä, sillä sieltä on käytännössä mahdotonta ostaa niin sanotusti sikaa säkissä. Kuntotarkastettu laite antaa varmuutta toimivuudesta, ja ammattilaisen neuvoja voi aina kysyä. Voit samalla antaa vaihdossa omia vanhoja kameroita ja linssejä tai vähintäänkin pyytää vaihtolaitetarjouksen niistä.
Tarkista se pankkitilin saldo ennen ku lähdet ostoksille... Ei vaan tee harkittuja valintoja, tutustu vaihtoehtoihin, varmista tarvitko lisäksi uusia latureita tai akkuja. Joskus voit tarvita myös uuden muistikortin ja kortinlukijan.
Loppujen lopuksi parhaat kuvat syntyvät rohkeudesta tarttua kameraan, oli se sitten uusi tai käytetty.