Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.

Mie oon Samuli alias @sampulainen, Napapiirille junantuomana jämähtäny valokuvaaja Oulun nurkilta.

Mun kuvaustyyli on täynnä kontrasteja, tykkään käsitellä kuvissa aiheita hiljaisista mahtavista maisemista aina jälkipolton jylinän säestämään ilmailuun. Joskus minimalismi on se juttu, toisinaan taivastellaan Revontulien loimua tai jylhiä Lapin maisemia.

Mun kuvauspäivät vaihtelee laidasta laitaan. Saatan lähteä hetken mielijohteesta lähteä jahtaamaan revontulia ja tiettyä valoa tai lähteä bussilla vaikka lentoasemalle katselemaan mitä siellä on tarjolla. Joskus taas suunnittelen kuvausreissua kuukausitolkulla.

Onpa tuota joskus ajettu taksillakin lähiluontokohteen lähistölle – valokuvaaminen ilman omaa autoa Lapissa on hieman haastavaa, mutta täysin mahdollista.

Ystävät, kaverit ja muut kontaktit nousee tällöin suureen arvoon. Välillä kuljen kuitenkin pyörällä, ja jonkin kerran sitä on liikuttu myös moottorikelkalla.

Canon Eos 1DX & Sigma 24-105mm f/4 ART


Canon Eos 1DX & Sigma 24-105mm f/4 ART

Lapin lumo ja revontulet

Rakastan erityisesti Pohjoisen valoa ja lähellä olevaa luontoa. Vaikka välimatkat täällä Lapissa ovat pitkiä, upeat maisemat ovat lähellä. Revontulet ovat suuressa roolissa mun kuvissa. Kuvauspäivät vaativat usein pitkällistä suunnittelua sekä ymmärrystä valon käyttäytymisestä eri olosuhteissa, sekä joskus puhdasta hyvää tuuria, sillä toisinaan olosuhteet vaihtuu äkkiä ja aikaikkunat on kapeita.

Käytössä Canon ja Sony

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Canon on muodostunut mun luottomerkiksi mitä tulee kameroihin. Repusta löytyy Canonin lippulaivamalliston Canon EOS 1D-X sekä Fotonordicin käytettyjen valikoimasta Canon EOS 1DX Mark III.

Objektiiviosastolta löytyy kohtuullisen kattava valikoima Sigmaa ja Irixiä sekä muutama Canonin huippulasi, niin ikään Fotonordicin käytettyjen valikoimasta. Canonin kameroiden ohella repussa on kulkenut aikoinaan myös Sonyn kamera.

Suosikkilinssien valinta on vaikeaa, mutta pidän erityisesti Sigman 20mm F1.4 ART:sta ja Canonin 16-35mm 2.8 L III:sta. Kakkossijalla ovat telezoom-lasit Sigman 150-600 ja Canonin 70-200 2.8L III. Yleislinssinä käytän Sigman ART-sarjan 24-105mm F4. Kamera ruukaa roikkua Blackrapidin hihnassa tai seistä Manfroton BeFree Advanced-jalustalla.

Canon Eos 1DX Mark III & Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM SPORT / Canon Eos 1D-X Mark III & EF 16-35mm f/2.8L III

Canon Eos 1DX Mark III & Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM SPORT / Canon Eos 1D-X Mark III & EF 16-35mm f/2.8L III

Pohjoisen luontoon kannattaa valmistautua hyvin

Pohjoisen luonnossa kuvaaminen vaatii valmistelua. Täällä on talavella pimiää, kylymää ja kaikkee.. Siksipä mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta, lamppu, tarpeeksi akkuja kameraan ja lamppuun, reipas annos seikkailumieltä ja jotain (lämmintä) evästä, ettei itsestä pääse virta loppumaan. Muistikortteja on myös syytä ottaa matkaan tarpeeksi.

Toimintakyvystä on syytä pitää huolta arktisessa ympäristössä, sillä jos kroppa tai pää pettää kesken seikkailun, on äkkiä suurissa ongelmissa ja pahimmillaan kyse on jopa elämästä ja kuolemasta. Pohjoisen talvi on syytä ottaa tosissaan.

Canon Eos 1D-X Mark III & EF 16-35mm f/2.8L III

Canon Eos 1D-X Mark III & EF 16-35mm f/2.8L III

Lapin kuvaukselliset erityispiirteet

Talvella vähäinen, mutta uskomattoman kaunis valo on täysin uniikki kokemus "kirkkaana" päivänä. Aurinkolaseja ei kannata unohtaa keskellä sydäntalveakaan: horisontista loistavat kaamosauringon säteet on kohtuullisen rasittava ilmiö auton ratissa turistien ja porojen poukkoillessa tiellä.

Pohjoisen luonnon ykkösjuttuja ovat aivan ehdottomasti pimeään vuodenaikaan Revontulet ja kesällä yöttömät yöt. Keskiyön auringon painuttuaan mailleen maisemat kultaa ruskan sävyt.

Sydäntalvella auringon pysytellessä horisontissa tai sen alla kaamosvalo on jotain uskomattoman kaunista. Lyhyet päivät tarjoavat kauniita pastellisia värisävyjä joka suuntaan. On pinkkiä, punaista, valkoista, oranssia ja sinisen noin viis miljoonaa eri sävyä. Revontulien värejä unohtamatta.

Revontulien kuvaamisesta voipi lukea lisää tästä mun kirjoittamasta artikkelista.

Pohjoisessa liikkuessa on syytä muistaa että täälläkin asuu ihmisiä ja otettava huomioon paikallinen kulttuuri etenkin Tunturilapin alueella. Pohjoisten alkuperäiskansojen kulttuuriin ja paikallisiin tapoihin voi tutustua tästä Saamelaiskäräjien tuottamassa oppaasta.

Lappi on täynnä uskomattomia maisemia, mutta jos ei oo varma että pärjää arktisen luonnon keskellä, on täällä runsaasti helppokulkuisempia retkikohteita ja merkittyjä reittejä seikkailtavaksi.

Arktinen luonto on herkkää ja välimatkat voi äkkiseltään tuntua pitkiltä, tunnin parin ajomatka kuvauskohteen lähelle on kuitenkin ihan normaalia. Täällä pohjoisessa mikään ei oikein ole liian helppoa. Talvella haastaa valon vähyys ja kylmyys. Kuvatessa pitää olla vaatetta ja kunnon kinttaat, jolloin kuvaamisessa on omat haasteensa. Oikein vilpoisalla kelillä pitää osata pukeutua, ja silloin kerrospukeutuminen on kaiken A ja O.

Kesällä on valoa enemmän kuin tarpeeksi, mutta ulkona ei tarvi olla yksin. Jos suunnittelet T-paitaa ja shortseja kesällä kairaan, niin jätä välistä ja hanki ammattiapua. Räkkä tekee hulluksi, jos ei osaa varustautua oli sitte ihminen tahi poro. Räkkää voi paeta rakalle tunturiin, vaikka ihmettelemään keskiyön aurinkoa ja silloin hyvät kengät on tarpeelliset.

Arktista luontoa Euroopan viimeisine erämaineen on syytä kunnioittaa.

Talven kylmyydessä mie luotan erityisesti Canonin 1DX-sarjaan sen kestävyyden takia. Täällä olosuhteet vaihtelee ja auringonpaiste saattaa kesällä muuttua äkkiä vesisateeksi ja talvella pakkanen kiristyä hyvinkin nopeaan. Canonin 1DX-sarjan akut ovat fyysisesti isoja, joten ne sietävät kylmää hieman paremmin. Akkukahvakin ajaa liki saman asian. 

Canon 1DX Mark III & EF 70-200 2.8 L III IS USM

Canon 1DX Mark III & EF 70-200 2.8 L III IS USM

Upouusi vai käytetty?

Viime vuosina olen siirtynyt käyttämään enenevässä määrin käytettyjä kameroita ja objektiiveja. Fotonordicin valikoimasta olen löytänyt laadukkaita laitteita edullisemmin. Käytettyjen laitteiden avulla olen päivittänyt kalustoa ja samalla säästänyt rahaa seuraaviin seikkailuihin.

Fotonordicin valikoimassa on kattava valikoima vähänkäytettyjä markkinoiden huippulaitteita. Harva harrastaja tai puoliammattilainen tarvitsee oikeasti sitä uusinta lippulaivamallia, vaikka ne kivoja ovatkin. Käytetty kamera ajaa saman asian ja säästyy rahaa itse seikkailuihin ja säästää luontoakin samalla.

Minulla nousi kuvien laatu aivan älyttömästi, kun reppuun tuli tuo vähän käytetty Canon 1DX Mark III parin uudenveroisen Canonin linssin kera. Pari naarmua tai pieni kuluma siellä tai täällä ulkokuoressa ei oikeasti haittaa ketään - niitä kun tulee joka tapauksessa.

Onko käytetyllä väliä?

Käytetyt laitteet ovat tuoneet mukanaan uusia mahdollisuuksia. Ensinnäkin päivitys edes samalle vuosikymmenelle toi uusia ominaisuuksia kameraan teknologian suhteen: kamera kestää kohinaa entistä enemmän ja tarkennus on huippuluokkaa. Kuvanlaadussa on tapahtunut merkittävä muutos parempaan, ja mikäs sen mukavampaa kuin saada helposti laadukasta kuvaa. Nyt pystyy kuvaamaan videotakin samalla kameralla!

Vaikutus workflow'n ollut järisyttävä: kameran wifin avulla saat kuvia editoitua vaikka heti puhelimessa ja CF Express -kortilta kuvat siirtyy koneelle alta aikayksikön.

Omalla koneella hieman vajaa kortillinen valokuvia sujahti koneelle noin minuutissa, mikä on aiempaan liki puoleen tuntiin verrattuna erinomainen suoritus.

Vinkit käytetyn laitteen hankintaan

Kannattaa tutustua suunniteltuun hankintaan etukäteen. Käytetty laite kannattaa ostaa liikkeestä, sillä sieltä on käytännössä mahdotonta ostaa niin sanotusti sikaa säkissä. Kuntotarkastettu laite antaa varmuutta toimivuudesta, ja ammattilaisen neuvoja voi aina kysyä. Voit samalla antaa vaihdossa omia vanhoja kameroita ja linssejä tai vähintäänkin pyytää vaihtolaitetarjouksen niistä.

Tarkista se pankkitilin saldo ennen ku lähdet ostoksille... Ei vaan tee harkittuja valintoja, tutustu vaihtoehtoihin, varmista tarvitko lisäksi uusia latureita tai akkuja. Joskus voit tarvita myös uuden muistikortin ja kortinlukijan. 

Loppujen lopuksi parhaat kuvat syntyvät rohkeudesta tarttua kameraan, oli se sitten uusi tai käytetty.

29.4.2024

Sampulainen ja kadonneen luovuuden metsästys - paraneeko vaihtamalla?

Samuli Rosenberg kokeili, saisiko hän uutta virtaa kuvaukseen vaihtamalla järjestelmää Canonista Sonyyn.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä