Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogista voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".
Asunto- ja kiinteistökuvaus ei vaadi rungolta niin paljoa suorituskykyä kuin esimerkiksi urheilukuvaus, jossa olosuhteet vaihtelevat yleensä keskinkertaisesta vaikeaan. Asuntokuvaus on oma tyylisuuntansa, jossa lopputulokseen vaikuttavat enemmän oikeanlainen linssi ja käytetyt tekniikat ja kuvan käsittely.
Isoimman vaatimuksen rungolle tekee kennon kohinankestävyys ja dynamiikka. Z6III:n ominaisuuksien vertailussa edeltäjiinsä poikkeuksen tekee dynamiikka. Alle ISO800 herkkyyksillä kuvatessa Z6III häviää dynamiikkassa edeltäjälleen, Z6II:lle. Korkeammilla herkkyyksillä kuvatessa ero edeltäjäänsä kuitenkin kaventuu. Mutta koska asuntokuvauksessa kuvataan pääsääntöisesti pienillä herkkyyksillä ja siinä vaaditaan isoa dynamiikkaa, ei Z6III ole edeltäjäänsä parempi ja Z6II:lla päästään parempaan lopputulokseen. Huomiona, että tämä on kuitenkin ainoa ominaisuus, joka on heikentynyt edeltäjästään.
Asuntokuvauksessa kuvattavat tilat saattavat välillä olla hämäriä, jossa joudutaan käyttämään pitkiä suljinaikoja, jolloin kenno alkaa helposti tekemään kohinaa kuviin. Myös tarkennus saattaa olla vaikeuksissa hämärissä tiloissa, joissa ei välttämättä ole paljoa AF:n tunnistamaa kontrastia. Dynamiikkaa vaaditaan kuviin, joissa on esimerkiksi pimeää tilaa ja kirkasta päivän valoa, eli samaan kuvaan pitäisi saada mahdutettua koko kirkkauden skaala kirkkaasta pimeään. Mikään kamera ei pysty samaan dynamiikkaan kuin ihmissilmä ja saman kirkkausskaalan toistaminen vaatii jo eri tekniikoiden tuomista kuvaukseen, joko salamoiden ja valojen käyttämistä, HDR-tekniikkaa tai kuvan rakentamista useammasta kuvasta.
Nikonin Z-rungoissa on ollut alusta asti HDR-kuvaustoiminto, eikä Z6III tee poikkeusta tähän. HDR-moodissa kamera ottaa kolme kuvaa ja yhdistää ne yhdeksi 8-bittiseksi jpg-kuvaksi. Asetuksissa on automaatin lisäksi säädöt low, norm, high ja high+. Nämä asetukset ovat vanhemmissa rungoissa muodossa 1EV, 2EV ja 3EV, eli rohkenen väittää että näissä toiminnallisuus on vastaava vaikka termi on eri. Rungon tekemä HDR-kuva on melko hyvä kompromissi, mutta jos tarvitset oikeasti laajaa dynamiikkaa ja muokattavuutta, kannattaa HDR-kuva rakentaa ennemmin raakakuvista esim. Photoshopissa. Rungon tekemä HDR on kuitenkin varsin kelvollinen ja nopeuttaa jälkityötä merkittävästi.
Muiden valmistajien tarvikkeiden eivät välttämättä ole uusien runkojen kanssa vielä yhteensopivia. Esimerkiksi edellisten mallien alkuperäisetkään EN-EL15-sarjan akut eivät ole yhteensopivia Z6III:n kanssa, joka vaatii EN-EL15c-akun toimiakseen. Tätä kirjoittaessa lokakuussa 2024, ainoa toimiva tarvikeakku on juuri tullut myyntiin, SmallRig 4332B, joka on tosin samassa hintaluokassa Nikonin alkuperäisen EN-EL15c-akun kanssa. Monet USB-C-porttiin liitettävät lisälaitteet saattavat vaatia ohjelmistopäivityksen, jotai ei vielä välttämättä ole saatavilla. Näistä esimerkkinä paljon asuntokuvauksessakin käytettävä CamRanger.
Ottaapa asunto/kiinteistökuvia sitten valot päällä, ambient- tai flambient-tyylillä, on Z6III hyvä työkalu tähänkin käyttöön, edeltäjäänsä heikommasta dynamiikasta huolimatta. Jos hankkisin rungon pelkästään tätä käyttöä varten, olisi valintani kuitenkin todennäköisesti Z6II tai Z7II.