Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogista voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".
Urheilukuvaus vaatii rungolta erityisesti nopeutta, niin kuvaus- kun tarkennusnopeuttakin. Kuvaan aktiivisesti jääkiekkoa, jalkapalloa, yleisurheilua sekä monia muita lajeja hyvinkin erilaisissa olosuhteissa; sisällä, ulkona, kirkkaassa auringon paisteessa, hämärässä keinovalossa, kosteassa uimahallissa, ulkona talvipakkasessa. Miten Z6III pärjää näissä olosuhteissa?
Tarkennus toimii nopeasti kaikissa olosuhteissa ja kennon herkkyyttä voi huoletta nostaa ISO6400, jopa ISO12800:aan ilman että kohina kasvaa liikaa. Elektroninen suljin toimii pääsääntöisesti hyvin myös urheilukuvauksessa, mutta olen itse tottunut mekaanisen sulkimen tekemään tärähdykseen urheilukuvauksessa, varsinkin sarjatulella laukoessa. Tämän lisäksi mekaanisella sulkumella kuvatessa ei tule ns. rolling shutter-vääristymää. Mekaanisella sulkimella kuvattaessa maksimi kuvausnopeus on n. 14 kuvaa sekunnissa versus elektronisella sulkimella n. 20 kuvaa sekunnissa. Vaikka mekaanisella sulkimella kuvattaessa ”joutuu tyytymään” vain 14 ruudun sekuntinopeuteen, rohkenen väittää että yhtään tilannetta ei ole suljinnopeuden takia missattu.
CMOS-kennot voivat tuottaa rolling shutter -vääristymän nopeasti liikkuvia kohteita lyhyillä suljinajoilla kuvattaessa tai nopeasti panoroitaessa. Elektronista suljinta käytettäessä CMOS-kennoon kytketään virta, jonka jälkeen kenno lukee tietoja rivi kerrallaan. Tällöin nopeasti liikkuvia kohteita, esimerkiksi golfmailan heilautusliikettä, kuvattaessa kuvassa ilmenee rolling shutter -vääristymää. Mekaanisilla sulkimilla lyhyillä suljinajoilla kuvattaessa etu- ja jälkiverho ovat usein niin lähellä toisiaan, että käytännössä kerralla valottuu vain kapea osa kuvakennosta, mikä auttaa vähentämään rolling shutter -vääristymän vaikutusta.
Z6III pärjää urheilukuvissa varsin kelvollisesti ja kestää vertailun jopa Nikonin lippulaivan, Z9:n kanssa. Toki rungot ovat aivan eri hintaluokassa ja eri kohderyhmälle. Suurin yksittänen miinus on kennon koko, 24Mp. Tämä toki riittää melko pitkälle ja tälläkin saadaan varmasti painokelpoista materiaalia. Urheilussa, jossa käytetään muutenkin pitkiä polttovälejä, kaipaisi kuitenkin aavistuksen lisää croppausvaraa kuviin. Suurempi kuvakoko vaikuttaisi kuitenkin nopeuteen ja tässä tapauksessa valitsen itse ennemmin nopeuden kuin kuvan suuren koon.