Happotestissä Nikon Z6 III – Urheilukuvaus | Jussi Määttä

Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogista voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".

Urheilukuvaus vaatii rungolta erityisesti nopeutta, niin kuvaus- kun tarkennusnopeuttakin. Kuvaan aktiivisesti jääkiekkoa, jalkapalloa, yleisurheilua sekä monia muita lajeja hyvinkin erilaisissa olosuhteissa; sisällä, ulkona, kirkkaassa auringon paisteessa, hämärässä keinovalossa, kosteassa uimahallissa, ulkona talvipakkasessa. Miten Z6III pärjää näissä olosuhteissa?

Tarkennus toimii nopeasti kaikissa olosuhteissa ja kennon herkkyyttä voi huoletta nostaa ISO6400, jopa ISO12800:aan ilman että kohina kasvaa liikaa. Elektroninen suljin toimii pääsääntöisesti hyvin myös urheilukuvauksessa, mutta olen itse tottunut mekaanisen sulkimen tekemään tärähdykseen urheilukuvauksessa, varsinkin sarjatulella laukoessa. Tämän lisäksi mekaanisella sulkumella kuvatessa ei tule ns. rolling shutter-vääristymää. Mekaanisella sulkimella kuvattaessa maksimi kuvausnopeus on n. 14 kuvaa sekunnissa versus elektronisella sulkimella n. 20 kuvaa sekunnissa. Vaikka mekaanisella sulkimella kuvattaessa ”joutuu tyytymään” vain 14 ruudun sekuntinopeuteen, rohkenen väittää että yhtään tilannetta ei ole suljinnopeuden takia missattu.

CMOS-kennot voivat tuottaa rolling shutter -vääristymän nopeasti liikkuvia kohteita lyhyillä suljinajoilla kuvattaessa tai nopeasti panoroitaessa. Elektronista suljinta käytettäessä CMOS-kennoon kytketään virta, jonka jälkeen kenno lukee tietoja rivi kerrallaan. Tällöin nopeasti liikkuvia kohteita, esimerkiksi golfmailan heilautusliikettä, kuvattaessa kuvassa ilmenee rolling shutter -vääristymää. Mekaanisilla sulkimilla lyhyillä suljinajoilla kuvattaessa etu- ja jälkiverho ovat usein niin lähellä toisiaan, että käytännössä kerralla valottuu vain kapea osa kuvakennosta, mikä auttaa vähentämään rolling shutter -vääristymän vaikutusta.

ISO100, 150mm f/2.8 (Nikkor Z 70-200/2.8S)
ISO200, 25,5mm f/5.6 (Nikkor Z 14-30/4)
ISO100, 200mm f/5.6 (Nikkor Z 70-200/2.8S)
ISO200, 30mm f/5.6 (Nikkor Z 14-30/4)
ISO100, 70mm f/4.0 (Nikkor Z 70-200/2.8S)
ISO1600, 16,5mm f/4.0 (Nikkor Z 14-30/4)
ISO2500, 280mm f/4.0 (Nikkor AF-S 200-400/4)

Z6III pärjää urheilukuvissa varsin kelvollisesti ja kestää vertailun jopa Nikonin lippulaivan, Z9:n kanssa. Toki rungot ovat aivan eri hintaluokassa ja eri kohderyhmälle. Suurin yksittänen miinus on kennon koko, 24Mp. Tämä toki riittää melko pitkälle ja tälläkin saadaan varmasti painokelpoista materiaalia. Urheilussa, jossa käytetään muutenkin pitkiä polttovälejä, kaipaisi kuitenkin aavistuksen lisää croppausvaraa kuviin. Suurempi kuvakoko vaikuttaisi kuitenkin nopeuteen ja tässä tapauksessa valitsen itse ennemmin nopeuden kuin kuvan suuren koon.

Seuraa Jussia Instagramissa tästä!

7.1.2025

Happotestissä Nikon Z6 III – Henkilökuvaus miljöössä ja studiossa| Jussi Määttä

Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogista voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".
17.12.2024

Happotestissä Nikon Z6 III – Urheilukuvaus | Jussi Määttä

Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogista voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".
10.12.2024

Happotestissä Nikon Z6 III – Asuntokuvaus | Jussi Määttä

Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogista voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".
29.11.2024

Happotestissä Nikon Z6 III – Unboxing | Jussi Määttä

Valokuvaaja Jussi Määttä testasi Nikon Z6 III -kameraa erilaisissa tilanteissa ja tästä blogisarjasta voit lukea, miten kamera pärjäsi monipuolisen kuvaajan "happotestissä".
5.11.2024

Kesä käytetyn R5:n kanssa | Samuli Rosenberg

Annoimme valokuvaaja Samuli Rosenbergille lainaan käytetyn Canon EOS R5-kameran kesäksi. Tässä tulos.
4.10.2024

Virtaavaa vettä | Mia Surakka (Haida PRO II CPL-VND 2 in 1)

Luontokuvaaja Mia Surakka testasi Haida PRO II CPL-VND 2 in 1 -suodinta tositoimissa ja tässä testin tulokset.
29.4.2024

Sampulainen ja kadonneen luovuuden metsästys - paraneeko vaihtamalla?

Samuli Rosenberg kokeili, saisiko hän uutta virtaa kuvaukseen vaihtamalla järjestelmää Canonista Sonyyn.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä