Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.

Toukokuussa olen pyörällä päästäni pakkaamisen kanssa. Parin viikon päästä olen lähdössä unelmieni kuvausmatkalle Huippuvuorille, enkä aio joutua perillä miettimään tekniikkaongelmia. Pakatessa on siis mietittävä asiat ”worst-case-scenarion” kautta.

Kuva: Arja Arponen

Matkaa taitamme laivalla kiertäen Huippuvuoria 8 vuorokauden ajan. Laivan tarkkaa reittiä ei voida etukäteen suunnitella, koska reitin määrittää vallitseva jäätilanne sekä sääolosuhteet. Laivalla asutaan koko 8 päivää, ja kuvausaikaa on vuorokauden ympäri, sillä aurinko ei kesäkuussa laske lähellä pohjoisnapaa liikuttaessa.

Tärkeintä on, että matkalla saadut kuvat pysyvät tallessa kotiin saakka, ja että kuvaamiseen ei tule esteitä akkujen keston, muistikorttien täyttymisen tai muiden tarvikeongelmien vuoksi. Laivalla on sähköt, joten akkuja pystyy kyllä lataamaan ja tietokoneen kautta saan kuvat siirrettyä ulkoisille kovalevyille talteen.

Lähden miettimään kokonaisuutta kamerarunkojen kautta. Mukaan lähtevät kaksi kameranrunkoa Canon EOS R3 ovat onneksi samanlaiset, joten molempiin menee samat muistikortit (CFexpress ja SDXC) ja akut. Minimissään muistikortteja tarvitsisi 2 x CFexpress ja 2x SDXC, mutta niiden täyttyessä on mukana oltava varakortit. Lisäksi rikkoontumisen varalta vielä yhdet ainakin. Meille on ennalta kerrottu, että kuvaustilanteet voivat kestää useita tunteja, ja lintukuvaajana tiedän ottavani kuvia runsaasti nopealla sarjakuvausasetuksella. Haluan, että muistikorttini ovat niin nopeita kuin mahdollista, jotta saan lentävän linnun siivenasennoista talteen mahdollisimman laajan kattauksen. Muistikortteja on hyvä olla useita myös siksi, jos sinne tallentuu jotain aivan ainutlaatuista. Silloin on mahdollista ottaa kortti pois kamerasta heti ja laittaa talteen kameralaukkuun. 

Akkujen osalta varaudun siten, että molempiin runkoihin on vara-akut matkassa mukana. Mukaani lähtee vain yksi akkulaturi, mutta olen varmistanut reissukavereiltani, että sen rikkoontuessa voin lainata heidän laturiaan. Yksin matkatessa voisi miettiä varalaturinkin hankkimista. Jos tien päällä ei saa akkuja ladattua niin kuvaaminen loppuu hyvin lyhyeen. 

Minulle mainittiin pakkausasioita pohtiessani myös sellaisesta asiasta, että jos ostan kaikki muistikortit yhdellä kertaa samasta paikasta, niin muistikortit saattavat olla ”samaa erää”, ja jos siinä erässä on ollut jokin vika niin silloin yhden rikkoontuessa sama bugi saattaa olla kaikissa korteissa. Pieniä asioita, mutta jos kaikki menee pieleen niin silloin harmittaa isosti. 

Mietin hetkeä, kun olen lähdössä kuvaamaan. Minulla on kameroissa akut täynnä ja muistikortit tyhjänä, kuvaussession jälkeen päinvastoin. Huippuvuorilla kesäkuussa aurinko ei laske ollenkaan, joten kuvausvalmiudessa on oltava aivan koko ajan, vuorokauden ympäri. Heti hyttiin päästyäni on siirrettävä kuvat muistikorteilta ulkoisille kovalevyille ja ladattava akut. Minulla on oma hytti, jossa on kaksi pistorasiaa. Jälkeenpäin miettien ei olisi ollut ollenkaan huono ajatus ottaa pistorasiaan jakajaa mukaan, jotta kaikille sähköisille laitteille löytyisi kerralla tilaa. Nykyään tietysti kaikilla on mukanaan varavirtalähde, ja sellaisen minäkin hankin.

Varavirtalähteitä on kovin monenlaisia. Päätin ottaa varman päälle ja hankkia sellaisen, jolla saan tarvittaessa myös kamerani ladattua suoraan. Oli myös huomioitava lentomatkan rajoitukset akun koossa. Fotonordicin valikoimista löytyi sopiva varavirtalähde, joka täytti toiveideni speksit: Xlayer Power Bar 20000mAh 65W PD Black. Varavirtalähde on kuljetettava lennon ajan käsimatkatavaroissa ja sen teho ei saa ylittää 100 Wh.

Mietin ennalta myös kuvien siirtämisen prosessin. Kotonakin kuvat päätyvät kahteen eri paikkaan talteen, joten toki myös matkalla. Lataan kuvat kahdelle eri ulkoiselle kovalevylle. Toinen niistä toimii ainoastaan varmuuskopiona, johon en koske muuten, mutta toista kovalevyä voin käyttää jo matkalla, kun haluan selata kuvia ja ehkä jo laivalla editoida joitain kuvia. Ulkoisten kovalevyjen koon arvioin hieman yläkanttiin, mikä nosti ostosten hintaa, mutta ajattelin asian niin, että kotiin päästyäni, ja kun saan kuvat talteen normaaleihin talletuspaikkoihini, saan sitten vapautettua nämä reissulevyt uuteen käyttöön. 

Muistikortin lukijakin on oleellinen miettiä tarkkaan. Minulla on kahdenlaisia muistikortteja ja Delkinin lukijaan menee molemmat mallit. Jälleen kerran mielessäni vilahtaa ajatus, entä jos muistikortinlukija rikkoontuu. Muistikortit täyttyvät ja en saa kuvia edes varmuuskopioitua. Lähden nyt reissuun vain yhden muistikortinlukijan varassa tietäen, että saan ystäviltäni lainata lukijaa tarvittaessa. Yksin matkatessani ottaisin ehdottomasti mukaan myös varalaitteen. 

Sähköisten laitteiden lisäksi matkaan lähti mukaan BlackRapidin kamerahihnoja, joita tykkään käyttää varmistuksena, etten pudota kameraani. Erityisesti tällä matkalla olisi tärkeää varmistaa kameran kiinnitys, koska kuvaamme enimmäkseen laivan kannelta, kaiteisiin tukien kameran ollessa käytännössä veden päällä tai Zodiac- kumiveneestä kuvaten hyvin lähellä veden pintaa. Käytän sekä olan yli kulkevaa kantoremmiä, että ranteen ympärille tulevaa hihnaa nopeissa tilanteissa. 

Kuvaushanskoista sen verran, että ennen reissua oli vaikeaa arvioida miten kylmä käsille tulee kuvatessa. Kuvaan muutoin mielellään tavallisilla nahkahanskoilla (jos hanskoja tarvitsen), mutta nyt löytyi mukaan aika kätevät yhdistelmähanskat (Vallerret Milford Fleece Photography Glove) Näissä hanskoissa on ohuet fleecehanskat, ja niiden päälle erilliset veden- ja tuulenpitävät ”kuoret”. Yhdistelmä osoittautui erinomaiseksi, koska zodiaceilla ajaessa vettä roiskui laidan yli ja nyt sain pidettyä kädet kuivana. 

Loppuun yhteenvetona sitten, että miten meni ja mitkä asiat menivät pieleen. Kuten arvata saattaa niin silloin, kun on varautunut täydellisesti kaikkeen mahdolliseen, niin silloinhan mikään ei todellakaan mene vikaan! Ja se on hyvä juttu se. Kuvauskohteita meille tarjoiltiin ympäri vuorokauden oppaan herättäessä kuvaajat välillä klo 2 aamulla kauniisiin mataliin valoihin kuvaamaan jäävuoria tai valaita. Kukaan ei pudottanut kameraansa veteen, mutta yksi vastavalosuoja pääsi irtoamaan ja putosi meren syvyyksiin. Ja nähtiin matkalla muutama jääkarhukin…

Mian tarvikevalinnat matkalle

BlackRapid Wrist Strap Breathe, 1 kpl
https://www.fotonordic.fi/product/105401

BlackRapid Curve Breathe, 1 kpl
https://www.fotonordic.fi/product/105394

Canon LP-E19 ALKUPERÄISAKKU (2750mAh Li-ion) 3 kpl
https://www.fotonordic.fi/product/104289

LEXAR 128B Pro CFexpress Type B R1750/W1000 4 kpl
https://www.fotonordic.fi/product/111549

LEXAR Pro 2000X SDHC/SDXC UHS-II U3(V90) R300/W260 128GB 4 kpl
https://www.fotonordic.fi/product/116345

DELKIN CFEXPRESS TYPE B & SD UHS-II-MUISTIKORTINLUKIJA
https://www.fotonordic.fi/product/120837

Vallerret Milford Fleece Photography Glove
https://www.fotonordic.fi/product/115890

Xlayer Power Bar 20000mAh 65W PD Black
https://www.fotonordic.fi/product/122631

Mian kuvauskalusto matkalla

Tavoitteena oli taltioida matkaa hyvin monipuolisesti. Vaikka olen pääasiassa lintukuvaaja, halusin tulevia kuvaesityksiäkin silmällä pitäen tuoda kattavasti esille Huippuvuorten ainutlaatuista maisemaa ja myös yksityiskohtia. Nisäkkäiden osalta toiveissa oli nähdä jääkarhu, naali, mursuja ja hylkeitä. Halusin myös haastaa itseäni kuvaamaan runsaasti muutakin kuin mikä on omalla mukavuusalueellani.

  • Canon EOS R3 -2 kpl
  • Canon RF 100-500 mm f/4-7.1L IS USM
  • Canon EF 400 mm f/2.8 L IS III USM
  • Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM
  • Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM
  • Jatkeet 1.4 ja 2x
  • 2 kpl adapteri RF-EF

Jutun kuvat on ottanut Mia Surakka, paitsi Mian omakuva, jonka on ottanut Arja Arponen.

https://www.miasurakka.com/
https://www.instagram.com/mia....

13.2.2024

Kuvaajien maaliskirppis 9.3.2024 Johteenpookissa

Tule myymään omia vanhoja valokuvaustarvikkeitasi tai muuten vaan tunnelmoimaan, inspiroitumaan ja tapaamaan muita kuvaajia.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä