Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa

Pääsin syyskuun uudenkuun aikaan pitkästä aikaa linnunradan kuvauksen pariin. Sopiva aikaikkuna avautui vanhempainvapaan hektisen arjen keskeltä. Samalla pääsin myös Fotonordicin suosiollisella avustuksella testaamaan miten kaksi nikkor-zetaa taipuvat tähän tarkoitukseen.

Joku viisas on varmasti joskus sanonut, ettei pidä verrata zoomia primeen, mutta näin päätin kuitenkin tehdä mielestäni hyvin perustein. En ole tähtikuvauksen tai pikselinviilauksen erityisasiantuntija vaan arvioni perustuu puhtaasti rakkaudesta lajiin. Käytin myös testeissäni vain yksinkertaista jalustaa ja kuulapäätä ilman seurantajalustaa. Yön pimeydessä metsän keskellä kuvaaminen ei myöskään tarjoa varsinaisia laboratorio-olosuhteita linssien vertailuun. Sain kuitenkin mielestäni ihan mielenkiintoisia testituloksia esille. Toivottavasti Nikkor Z -kuvaajat saavat tästä siis jotain näkökulmaa mahdollisiin hankintoihin.

Reissu Porkkalanniemeen

Olin koko viikon jännityksellä tarkkaillut alati muuttuvaa sääennustetta torstain ja perjantain väliselle yölle, joten tiesin koko testireissun olevan sattuman kauppaa. Torstaina vaaperonhoitohommista vapauduttuani oli siis vaan pakattava yhden yön retki- ja kuvauskamppeet kasaan ja toivottava parasta. Sitten vaan auton keula kohti Porkkalanniemeä.

Matkalla Porkkalaan iltapäivän aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja tunnelmani yön kuvaussessiota ajatellen alkoi toden teolla kohota. Patikoidessani parkkipaikalta kohti niemen kärkeä huomasin ilokseni myös kallioilla paljon edellispäivien sateiden synnyttämiä lammikoita, jollaisia usein käytän mielellään maisemakuvauksen etualalla. Ainoa harmitukseni oli, että pääsin perille niin myöhään, etten ehtinyt oikein auringonlaskukuvia ottamaan, kun teltta piti saada kokoon ennen pimeää. Mutta toisaalta. Linnunrataahan olin kuvaamaan tullut ja linssejä testailemaan nimenomaan siihen tarkoitukseen, joten muut kuvat olisivat vaan mukavaa bonusta.

Viimeisin sääennuste näytti alkuyölle puolipilvistä ja selkeää noin kahdesta eteenpäin. Päätin siis ottaa ensin vähän tuntumaa linsseihin, nukkua pari tuntia ja herätä sitten kahden aikoihin kuvaamaan varsinaiset testikuvat, kun ennuste näytti selkenevää siihen aikaan. Tämä lähestymistapani osoittautui ihan hyväksi eikä keskitaivaalla näkynyt kahden ja viiden välillä pilven pilveä.

Havaintojani linsseistä

Molemmissa linsseissä on hyvä käsittelytuntuma. Nikkor Z 14–24 (jatkossa vain zoomi) ei tunnu myöskään liian etupainoiselta, kuten esim. vanhempi Tamron 15–30, jolla olen yleensä tähtikuvausta harrastanut ja joka on sivumennen sanoen erinomainen tähtikuvauslinssi. Zoomi on muutenkin huomattavasti kevyempi (650 g) kuin Tamron (1080 g), mikä voi valosaasteettomiin erämaihin patikoidessa olla ihan merkittävä ero. Tähän nähden Nikkor Z 20 mm f/1.8 primen (jatkossa vain prime) (505 g) vaihtoehtoisessa mukaan ottamisessa ei ole zoomiin verrattuna kovin merkittävää paino- tai kokoeroa muutenkaan. Jos taas haluaa ottaa suotimia mukaan, zoomin isommat vastavalosuojat vaativat repussa enemmän tilaa.

Manuaalitarkennusrengas toimii molemmissa mukavasti. Kaksikymppisen tarkennusrengas on selkeästi jäykempi ja leveämpi kuin zoomin. Primen etuna on toki se, ettei vahingossa tule kääntäneeksi väärää rengasta. Zoomin käsittelyä pimeässä helpottaa linssin toimintonäppäin ja pieni näyttö, jotka vähentävät jonkin verran otsalampun valossa tihrustelua.

Automaattitarkennus, toimii molemmissa tarkasti ja äänettömästi, mikä on varsin tuttua natiivien Nikkor Z -linssien käyttäjille. En huomannut kummassakaan tarkennuksen sahausta (focus breathing) yleistestikuvia ottaessani. En tosin tehnyt tästä erityisiä testejä, koska tähtikuvauksessa automaattitarkennusta ei yleensä tarvita.

Testikuvissa käytin kahdenkymmenen sekunnin valotusaikaa herkkyytenä ISO 3200. Luonnollisesti molemmissa linsseissä on omat vahvuutensa: Zoomin monipuolisuus laajemmalla polttovälialueella mahdollistaa erilaiset luovat kompositiot, joihin prime ei samalla tavalla pysty edes useita kuvia panoraamaksi yhdistelemällä. Toisaalta primen suurempi valovoima on merkittävä etu ja kuviin saa enemmän ja kirkkaampia yksittäisiä tähtiä näkyville. Tämä näkyy hyvin testikuvista, kun verrataan primea aukolla f/1.8 kaikkiin muihin kuviin, jotka on kuvattu aukolla f/2.8. Lopputulos on selvästi kirkkaampi.

Vertailussani testasin molempia linssejä sekä niiden omilla vahvuusalueilla—zoomin ulottuvuus ja primen valovoima—että aukolla f/2.8 20 mm polttovälillä. Testikuvat kuvasin pystykuvana kamera vasemmalle L-raudalle kallistettuna. Kaikissa kuvissa käytin samanlaista hyvin kevyttä editointia (ks. kuva Lightroomin asetuksista) alustateknisistä syistä. Kuvissa ei ole käytetty muuta kohinanvähennystä kuin Nikon Z6ii -rungon oma enkä käyttänyt kuviin Lightroomin linssiprofiilin tarjoamia automaattikorjauksia tai kromaattisen aberraation poistoja. Pahaksi onnekseni tein yön pimeinä tunteina myös sen huolimattomuusvirheen, että rungon kuvanvakaaja jäi päälle, mikä tietysti vaikuttaa tähtikuvien lopputulokseen pienenä epätarkkuutena. Tästä pahoittelut lukijalle.


Testikuvien asetukset

Testikuvien asetukset
Testikuvien asetukset

Etukäteen olisin kuvitellut, että prime olisi myös selvästi parempi aukolla f/2.8, mutta zoomi todella yllätti positiivisesti kuvanlaadullaan. Kuvan keskeltä tarkasteltuna molemmat linssit antavat erinomaisen tarkkuuden, mutta kulmista tarkasteltuna eroja alkaa tulla näkyviin: Suurimmalla aukolla kuvattaessa kulmien tähdet alkavat venyä aavistuksen verran enemmän kuin primea himmennettäessä aukkoon f/2.8.

Molemmat linssit vinjetoivat melko huomattavasti kuvattaessa niiden suurimmalla aukolla ja lyhyimmällä polttovälillä. Aukolla f/2.8 ja 20 mm polttovälillä primen vinjetointi on aavistuksen verran vähäisempää. Tämä on tietysti helposti korjattavissa kuvia editoitaessa. Itse jollain tavalla myös pidän yksittäisiä linnunratakuvia kuvatessani taiteellisessa mielessä melko voimakkaasta vinjetoinnista, mutta tämähän on puhtaasti makuasia.Molemmat linssit ovat lyhyen testailun perusteella erinomaisia tähtimaisemien kuvaamiseen ja selvän voittajan julistaminen näin lyhyellä vertailulla on vaikeaa.

Molempien piirto on taattua Nikkor Z -laatua. On pitkälti kysymys kuvaajan tarpeista, mieltymyksistä ja budjetista, kumpi näistä olisi itselle sopivampi. Nikkor 14–24 mm f/2.8 kuuluu Nikkor Z -zoomien niin sanottuun pyhään kolminaisuuteen ja onkin selvästi kalliimpi ja prime budjettiystävällisempi. Zoom myös taipuu paremmin erilaisiin kuvaustarpeisiin. Esimerkiksi ahtaissa sisätiloissa kuvaamisessa kaikki laajakulmapuolen millit ovat merkityksellisiä. Tähtimaisemien kuvaamisessa on myös makuasia, haluaako kuvata mahdollisimman laajakulmaisia yksittäisiä kuvia vai esimerkiksi tehdä laajempia panoraamoja, jolloin 20 mm polttovälin kuvien yhdistely on huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi 14 mm polttovälillä. Sen sijaan primen suurempi valovoima on sen merkittävä etu. Moni maisemakuvaaja myös arvostanee sitä helppoutta, jolla Nikkor Z 20 mm f/1.8 voi hyödyntää suotimia.

Jään odottelemaan Nikonilta vielä valovoimaisempia ja laajempia laajiksia, mutta siihen asti näillä tähtimaisemat piirtyvät erinomaisesti. Kiitokset vielä Fotonordicille linssitesteilun mahdollisuudesta.

13.2.2024

Kuvaajien maaliskirppis 9.3.2024 Johteenpookissa

Tule myymään omia vanhoja valokuvaustarvikkeitasi tai muuten vaan tunnelmoimaan, inspiroitumaan ja tapaamaan muita kuvaajia.
2.1.2024

Pohjoisen lumoissa | Valokuvaajan tarina Samuli Rosenberg

Lapin luontoa kuvaava Samuli Rosenberg kirjoitti meille blogin pohjoisen valokuvauksen erityispiirteistä ja käytetyillä laitteilla kuvaamisesta.
2.11.2023

Syysretkellä testattua (Jere Fotonordicilta)

Fotonordicin Jere lähti käymään Hepokönkään vesiputouksella, ja otti mukaansa kaikkea uutta kivaa aina WANDRD:n repuista Ulanzin uuteen jalustaan.
3.10.2023

Nikkor Zetat vastakkain (Lauri Laine)

Testissä siis Nikkor Z 20 mm f/1.8 sekä Nikkor Z 14–24 mm f/2.8 tähtimaisemakuvauksessa
30.8.2023

Mikä voi mennä vikaan… (Mia Surakka)

Kun edessä on unelmien luontokuvausreissu ja matkan varrella ei ole mahdollista hankkia tarvikkeita rikkoontuneiden tilalle, on mietittävä hyvin tarkkaan mitä pakkaa matkalle mukaan. Hektinen kuvausaikataulu aiheuttaa omat kriteerit tarvikevalikoimalle ja veneestä kuvattaessa kameran ei myöskään toivoisi putoavan veteen.
23.8.2023

Aloittelijan check list - Mitä kameratarvikkeita tarvitsen? (Creator Akatemia)

Kiinnostaako valokuvaus, mutta se tuntuu monimutkaiselta ja "tekniseltä hifistelyltä"? Creator Akatemia kirjoitti sulle blogin niistä asioista, joita olet ehkä miettinyt, muttet ole kehdannut kysyä.
14.8.2023

✨The Kuvauspäivä - Kuukauden somekuvat päivässä!✨ (Creator Akatemia)

Hei pienyrittäjä! Tuntuuko susta, että olet jatkuvasti hieman jäljessä yrityksesi somepostauksissa? Otatko kuvia pitkin päivää tai viikkoa - tai silloin, kun some-postaus olisi jo pitänyt olla julkaistuna? Ehkä olet kokenut tilanteen, jossa säännöllinen somen päivittäminen on tyssännyt sopivien kuvien puutteeseen. Yhteistyökumppanimme Creator Akatemia kirjoitti blogin innoittamaan somekuvien ottoon!
7.8.2023

Kittizoomi vai käytetty ammattizoomi samalla rahalla? (Mika Mäkinen)

Harkitsetko tällä hetkellä peilittömään runkoon yleiszoomia, mutta et oikein tiedä kannattaisiko ostaa täysin uusi “kitti” vai käytetty hieman vanhempi “L” -linssi samalla rahalla?
25.5.2023

Makrokuvaus salaman kanssa – kannattaako se ja millaisella on helppo aloittaa

Keväisin monet innostuvat lähikuvauksesta eli makroilusta. Luonto suorastaan pursuaa potentiaalisia kohteita ja pian huomaakin haluavansa nostaa kuvien laatua uudelle tasolle. Mika Mäkinen, eli mygearphoto miettii blogissaan, kannattaako makrokuvaajan satsata salamaan.
21.9.2022

Jos pitäisi valita yksi – Petri Puurunen

“Jos pitäisi valita yksi objektiivi” on yleinen kysymys valokuvaajalle. Petri Puurunen vastaa ensimmäisenä.
6.9.2022

Fujin kompaktit primet katuvalokuvauskäytössä (Tuomas Valtanen)

Miten Fujin kompaktit primet soveltuvat katukuvauskäyttöön katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen @tuomasvaltanenphoto mielestä.
15.6.2022

Fujifilm X-T4 Islannissa (Toni Eskelinen)

Valokuvaaja Toni Eskelinen testasi Fujifilm X-T4 kameraa 16-55mm f/2.8 objektiivin kanssa tosi toimissa Islannissa.
9.6.2022

Ricoh Theta X testissä (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen testaili Ricoh Theta X:ää asuntojen virtuaalikierrosten merkeissä ja totesi sen päteväksi 360 kuvauksiin.
6.5.2022

Irix Cine – Hyppy cinelinssien maailmaan (The Story)

Cinelinssejä on tullut viime vuosina markkinoille yhä enemmän ja ne ovat hinnaltaankin aiempaa edullisia. Tuotantoyhtiö The Story kuvasi Irixin cinelinsseillä lyhytelokuvan.
10.3.2022

Sigman Fujifilm-primet ensitestissä (Tuomas Valtanen)

Sigma julkaisi vihdoin ensimmäiset prime-objektiivit Fujille. Katuvalokuvaaja Tuomas Valtanen pääsi testaamaan objektiivien demoversioita Helsingin kaduille.
28.2.2022

Testissä Godox TT685IIc -salama (Mika Mäkinen)

Mika Mäkinen sai testiin Godoxin uuden TT685c -salaman MkII-version. Lue mitä mieltä mygearphoto oli tästä budjettisalamasta!
21.2.2022

Ensituntumaa: Sony A7IV (Petri Puurunen)

Petri Puurunen testasi uuden Sony A7IV:n ja tässä blogi Petrin ensikosketuksista laitteeseen.
11.2.2022

Fotonordicin Hepen kuvauskalusto

Tässä katsaus Fotonordicin Hepen kuvauskalustoon, jolla on kuvattu esimerkiksi Suomen lumilautamaajoukkueen harjoitusleirejä ja kilpailumatkoja.
5.2.2022

Fotonordicin Jarin kuvauskalusto

Tässäpä kurkkaus Fotonordicin pitkäaikaisimman työntekijän, Jarin kameralaukkuun. Canon-miehen kalustoon kuuluu muun muassa riistakamera, jonka kuviin ei ole vielä ilvestä tallentunut vaan jotain aivan muuta.
26.1.2022

Fotonordicin Jaanin kuvauskalusto

Fotonordicilla vastaanotossa, asiakaspalvelussa ja tiskillä työskentelevä Jaani päästää meidät tällä kertaa kurkistamaan kuvausreppujensa sisältöön.
26.1.2022

Talven ihmemaata taltioimassa

Fotonordicin Juuso kirjasi parhaat ohjeet ja vinkit, joiden avulla olet astetta valmiimpi talvisiin kuvausseikkailuihin.
26.1.2022

Katuvalokuvaajan mietteitä ja vinkkejä (Tuomas Valtanen)

Katuvalokuvauksessa tallennetaan jokapäiväistä elämää julkisella paikalla. Lue katuvalokuvaaja Tuomas Valtasen kattava blogi katuvalokuvauksesta!
25.1.2022

Ensituntumaa: DJI Mavic 3 Flymore-combo (Petri Puurunen)

Valokuvaaja Petri Puurunen otti ensituntumaa uuteen DJI Mavic 3 -droneen. Lue blogistamme Puurusen mietteet uudesta kopterista.
14.1.2022

Fotonordicin Jaakon kuvauskalusto

Tällä sivulla on listattuna Fotonordicin Jaakon luottokalusto kuvauksiin.
13.1.2022

Fotonordicin Juuson kuvauskalusto

Tässä on listattuna Juuson luottokamat, joilla hän hoitaa kaikki kuvaukset!
14.12.2021

5 vinkkiä matkakuvaamiseen (Teppo Tirkkonen)

Teppo Tirkkonen on matkailu- ja seikkailuvalokuvaaja Oulusta. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Aurinkomatkat, Finnair ja Revolution Race. Kaupallisten töiden ohella Teppo kuvaa omia projekteja, usein Pohjois-Suomessa. Hyvä matkakuva herättää katsellessa välittömästi tunteen: ”Haluan mennä tuonne!” Se on missioni aina, kun lähden matkalle kuvaamaan. Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi jokainen meistä on muuttanut matkustustapojaan ja mielestäni matkakuvausta voi yhtä hyvin harrastaa myös omalla paikkakunnalla tai lähistöllä. Tässä siis viisi vinkkiä matkakuvaukseen!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 2

Lintuja on kaikkialla ja ne ovat kauniita. Sen vuoksi ne ovat varmaankin niin suosittuja kuvauskohteita? Suomessa lintuja on helpoin lähestyä kaupunkien puistoissa tai ruokintapaikoilla, missä ne ovat tottuneet ihmisiin. Muuttoaikoina taas kosteikot, niemenkärjet ja ulkosaaristo ovat hyviä kuvauspaikkoja.
27.9.2021

Koirakuvauksen perusteet (Paula Grekelä / Koiravalokuvausta Lapista)

Kiinnostaako koirakuvaus? Katso alta Paula Grekelän (Koiravalokuvausta Lapista) ohjeet, joilla pääsee hienosti alkuun karvakavereiden kuvaamisessa!
27.9.2021

Finnaturen lintukuvakoulu OSA 1

Lintu- ja luontokuvauksen suosio on 2000-luvulla satakertaistunut. Linnut ovat kauniita ja kuvauksellisia, joten ei ole mikään ihme, että lintukuvaus on niin suosittua.
23.9.2021

Revontulia metsästämässä (Samuli Rosenberg)

Revontulien aika on täällä! Katso alta valokuvaaja Samuli Rosenbergin vinkit, joiden avulla saat taivaantulet ikuistettua!

Sisältö-sivut

Selaa tuoteryhmiä

Asiakastili

Ostoskorisi on tyhjä